• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Zajlik a magyar országgyűlési választás

Magyarországon megkezdődött ma reggel a voksolás az országgyűlési képviselő-választáson és a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett népszavazáson.

Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában – tájékoztat az MTI. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe, ezt 456 ezren tették meg. A szavazó szabadon dönthetett arról, milyen úton juttatja vissza voksát a Nemzeti Választási Irodához (NVI): a válaszborítékot feladhatta postán, ebben az esetben a levélnek a szavazás befejezéséig meg kell érkeznie az Nemzeti Választási Irodához. A válaszborítékot fel lehetett adni a külképviseletek címére is úgy, hogy a szavazás végéig megérkezzen. Azok, akik ezt nem tették meg, még a szavazás napján is leadhatják levélszavazatukat. Erdélyben a kolozsvári és a csíkszeredai konzulátusokon fogadják a választókat 19 óráig.

Délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 25,77 százaléka, 1 982 937 szavazó járult az urnákhoz Magyarországon, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 25,46 százaléka adta le szavazatát. A Nemzeti Választási Iroda a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 14 óra után lesznek elérhetők a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

A háború és a béke a választás tétje – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel, miután leadta szavazatát.

A kormányfő, a Fidesz elnöke – aki feleségével, Lévai Anikóval érkezett a szavazókörbe – kérdésre válaszolva az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban úgy fogalmazott: attól tart, hogy ez egy elhúzódó háború lesz, amibe könnyű belesodródni. Hozzátette: a háború itt van a szomszédunkban, két nagy ország háborúja, amiből ki kell maradni. Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy milyen eredményre számít, azt mondta: bizakodó. Hangsúlyozta, a kormányoldal álláspontja világos, vagyis a békéért és a biztonságért vállalnak felelősséget. A Marosvásárhely mellett megtalált kidobott levélszavazatokkal kapcsolatos kérdésre megerősítette: ezt a jogászok már megvitatták, ezt az ügyet rájuk kell hagyni.

Minden egyes szavazat számít – jelentette ki Márki-Zay Péter ma Hódmezővásárhelyen.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, egy szavazat eldönthet egy körzetet, ahogy egy körzet is eldönthet egy egész választást. Márki-Zay Péter – miután családtagjai körében leadta szavazatát – mindenkit arra biztatott vegyen részt a választáson, és méltósággal, nyugalommal adja le szavazatát. Úgy fogalmazott, most igazi választás van, nem csak szavazás, mert 12 év óta először nyílt valódi esély a változásra. A miniszterelnök-jelölt szerint a választás a 106 választókerületben fog eldőlni. A kormánypártok adatbázis alapján minden egyes szavazójukat elviszik, így a győzelem azon múlik, hogy az ellenzék mozgósítani tudja-e valamennyi támogatóját – mondta Márki-Zay Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter ma úgy fogalmazott: sorsdöntő ez a parlamenti választás, hiszen háború vagy béke kérdésében hozhatnak döntést a magyar emberek.

Szijjártó Péter elmondta: 13 óra áll rendelkezésre, hogy a választópolgárok eldöntsék: Magyarország az elkövetkezendő években, békében és biztonságban élhet-e, vagy megkockáztatják a belesodródást a háborúba. A gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban közölte: a szülőknek jár a kizárólagos jog, hogy rendkívül érzékeny kérdésekben ők maguk beszélhessenek a gyermekeinkkel, ők nevelhessék őket, és ezt a jogot nem szabad feladni.

Forrás: MTI


április 3, 2022