• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: Konstanca megyei Készenléti Felügyelőség

Tűz ütött ki egy konstancai kórházban, heten meghaltak

Frissített információk szerint a konstancai járványkórház intenzív osztályán ma reggel kiütött tűzben nem kilencen, hanem heten hunytak el. A tűz kapcsán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult kivizsgálás. Egy csapat már a helyszínen vizsgálódik, a nyomozást a konstancai törvényszéki ügyészség irányítja.

A lángokat sikerült eloltani, az egész kórházat kiürítették, és Konstanca megye minden egészségügyi intézményét figyelmeztették, hogy készüljenek fel a kimenekített páciensek fogadására és elhelyezésére.

A helyszínre több mint 40 tűzoltó- és mentőkocsit küldtek ki. Ialomiţa, Călăraşi és Galaţi megyei csapatok is segítenek a Konstanca megyei katasztrófavédelemnek. Silviu Coşa Konstanca megyei prefektus szerint nyolc beteget a katonai kórházba szállítottak át, körülbelül 40-et a megyei sürgősségi kórház sürgősségi osztályán helyeztek el, ahol intenzív terápiás ágyak is vannak, további 40, oxigénterápiát biztosító ágy található a tüdőkórházban, illetve két hely a mangaliai kórház intenzív osztályán. A konstancai kórház közelében mobil kórházat állított fel a katasztrófavédelmi felügyelőség, ahol felmérik a páciensek állapotát.

Florin Cîţu miniszterelnök felkérte a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetőjét, Raed Arafatot, hogy menjen el Konstancára és személyesen irányítsa a járványkórház intenzív osztályán kiütött tűz nyomán szükségessé vált hatósági beavatkozást.

A kormány tájékoztatása értelmében a miniszterelnök állandó kapcsolatban áll a belügyminisztérium, az egészségügyi tárca és a Konstanca megyei prefektúra képviselőivel. A belügynél válságstábot állítottak fel, ez irányítja a hatósági beavatkozást, illetve gondoskodnia kell a kórházból kimenekített betegek más egészségügyi intézményekben való elhelyezéséről.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter azt mondta, a kórháztűz okait a katasztrófavédelmi illetékesek fogják megállapítani, összefüggésben lehet az infrastruktúrával, a berendezés túlterhelésével, de lehetnek emberi okai is.

Az ügyvivő egészségügyi miniszter arról is beszámolt, hogy a Piatra Neamţ-i kórháztűz után a konstancai kórházban is megtették azokat az – egészségügy hatáskörébe tartozó – módosításokat, amelyeket 2021. augusztus végi határidővel írtak elő. A kórházak személyzetét prevenciós tanfolyamokon készítették fel olyan esetekre, amikor a rendszer túlterheltsége áll elő az intenzív terápiás osztályokon – tette hozzá Cseke Attila.

A konstancai járványkórház vezetője, Stela Halichidis pénteken úgy nyilatkozott, hogy az egészségügyi intézmény rendelkezik minden törvényes jóváhagyással, és a katasztrófavédelem által korábban jelzett meghibásodásokat már orvosolták.

A kórház vezetője azt mondta, az általa vezetett egészségügyi intézményben minden meghibásodást kijavítottak, a hálózatot leellenőrizték és megállapították, hogy nincs túlterhelve, az orvosi berendezésekre pedig karbantartási szerződése van a kórháznak. Az intenzív terápiás részleg teljes személyzete jelen volt szolgálati helyén, amikor kiütött a tűz – tette hozzá a menedzser.

Lucian Bode belügyminiszter szerint a tűzoltók a riasztásuk után nyolc perccel értek ki a konstancai járványkórházhoz, és egy óra alatt eloltották a lángokat.

A tárcavezető az egészségügyi intézménynél péntek reggel történt tűzeset részleteiről számolt be a bukaresti sajtótájékoztatóján. Közölte, hogy a kórház intenzív osztályán keletkezett tűznek nem kilenc, hanem hét halálos áldozata van. Az osztályon tíz beteget kezeltek. Lucian Bode elmondta, jelenleg a konstancai törvényszéki ügyészség azt vizsgálja, hogy a kórháznak kellett-e kötelező módon tűvédelmi engedéllyel rendelkeznie, vagy sem.

Lucian Bode belügyminiszter közlése szerint a katasztrófavédelmi felügyelőség a tavaly és az idei ellenőrzései során is talált rendellenességeket a konstancai járványkórháznál, és ezekért bírságokat is kiszabott.

A tárcavezető az egészségügyi intézménynél péntek reggel történt tűzeset részleteiről számolt be a bukaresti sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a felügyelőség tavaly novemberben és idén februárban végzett ellenőrzéseket a kórháznál, de a feltárt rendellenességekről a későbbiekben fog beszámolni a helyszínről Raed Arafat belügyi államtitkár, aki a katasztrófavédelem vizsgálatait irányítja. Lucian Bode tájékoztatása szerint a jelenleg a helyszínen vizsgálódnak az Országos Kriminológiai Intézet szakemberei is, a tűzeset ügyében a konstancai törvényszéki ügyészség nyomoz. Következtetéseikről a későbbiekben beszámolnak a nyomozó hatóságok – ígérte a miniszter. Ma reggel tűz ütött ki a kostancai járványkórház koronavírusos betegek kezelésére elkülönített intenzív osztályán. A tűzben hét páciens életét vesztette. Az egészségügyi intézményt evakuálták, a betegeket a környező kórházakban helyezték el.

Forrás: Agerpres


október 1, 2021