• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Tűz ütött ki a Matei Balş kórházban, ötön meghaltak

Egy szénné égett személy holttestére bukkantak a Matei Balş intézetben, ez a péntek reggeli kórháztűz ötödik áldozata – jelentette be a belügyminiszter.

Lucian Bode a Digi 24 televíziónak megerősítette, hogy az épületet átkutató tűzoltók egy személy szénné égett holttestét találták meg az egyik mosdóban.

A hivatalos jelentés szerint százkét személyt evakuáltak a bukaresti Matei Balş intézetből, ahol tűz ütött ki ma hajnalban.

Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár tájékoztatása szerint három személyt halva találtak, egy negyediket sikertelenül próbáltak újjáéleszteni. A rendelkezésre álló információk szerint azon a négy betegen kívül, akik életüket vesztették, nincsenek égési sérülést szenvedett páciensek, sem olyanok, akik kritikus állapotban lennének – közölte a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője. A tüzet bejelentő első hívás 5 óra 5 perckor érkezett a 112-es segélyhívószámra és az első tűzoltó egység 5 óra 13 perckor ért ki a helyszínre.

A fővárosi katasztrófavédelem egyik illetékese szerint összesen 28 tűzoltóautót, négy műszaki mentő egységet és tíz személyszállító kisbuszt vezényeltek ki a helyszínre. A tűzoltók kiérkezésekor 100-120 négyzetméteres felület állt lángokban, amelyek négy kórtermet érintettek. Fennállt a veszélye annak, hogy átterjed a tűz az első emeletre, ennek azonban sikerült elejét venni.

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult bűnügyi kivizsgálás a Matei Balş intézetben ma hajnalban kiütött tűz ügyében, amelyben négy személy életét vesztette – közölte a fővárosi ügyészség.

A hatóságok megkezdték a vizsgálatot a tűz okainak kiderítésére. a tűz egy olyan épületben ütött ki, amelyben koronavírus-fertőzött betegeket ápoltak, a részleg nem az intenzív osztály volt. Adrian Streinu-Cercel, a kórház korábbi vezetője azt mondta, a tűz egy 1953-ban épített épületben ütött ki, amit azonban ‘minden szempontból felújítottak’, és oxigénellátást biztosító korszerű berendezéseket telepítettek, a legutóbbit decemberben, ezekre minden engedély rendben van.

Tavaly novemberben a Piatra Neamț-i Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályán keletkezett tűz, amelynek során 10 páciens életét vesztette.

Raed Arafat a Sürgősségi Helyzetek Főosztályának vezetője elégedett azzal, ahogyan a csapatok dolgoztak a fővárosi Matei Balş Intézetnél keletkezett tűz eloltásán és mentésen.

Hozzátette, a halálos áldozatokon kívül nincs súlyos sérültje a tűznek, amelynek okait az ügyészek állapítják meg. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter azt mondta, a Matei Balş Intézetből más kórházakba elszállított betegeket tovább kezelik COVID-19 ellen. Véleménye szerint a következő időszakban megvizsgálják és ellenőrzik azt, hogyan vezetik az egészségügyi egységeket.

Az egészségügyi miniszter a tűzeset helyszínéről elmondta, egy régi épületről van szó, amelyet nemrég újítottak fel. A Matei Balş Intézet az egyik legjobban finanszírozott romániai kórház, tehát szó sincs pénzhiányról. A tárcavezető szerint megoldást kell találni, hogy ilyesmi többet ne következzen be. A munkáját végző vezetésre van szükség az egészségügyi intézményekben, a finanszírozás pedig több forrásból érkezhet – mondta. Hozzátette, legtöbbször a vezetésről van szó, hiszen egy épület nem a rendszer miatt gyúl ki, hanem bizonyos szabályok megszegése miatt, illetve azért, mert bizonyos beruházások elmaradtak vagy rosszul végezték el őket.

Forrás: Agerpres/Mediafax/RRA


január 29, 2021