• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: Kelemen Hunor FB oldala

Tusványos: hangos beszámoló!

Románia szomszédságában már több, mint másfél éve dúl az orosz-ukrán háború. Ez idő alatt többször is változott a megszerzett és a visszafoglalt területek helyzete. Viszont változást jelentett az is, hogy megerősödött Románia geopolitikai helyzete, értéke. A Fekete-tengeri térség egy biztonságpolitikai kulcs, ami miatt stratégiai szempontból egyre nagyobb szükség van az országra, ami védelmipolitikák terén profitálhat a helyzetből, mondta Csoma Botond, parlamenti képviselő.

Tusványoson célkeresztbe került az oktatás kérdése is. Több fejlesztésre lehetett, amelyek az osztálytermek bútorzatát vagy a digitalizációt érintik. Ezzel a lehetőséggel éltek mind az iskolák, mind az önkormányzatok, pályázattól függően, így a jövőben számos tanintézmény válhat korszerűbbé, mondta Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség szakmai alelnöke.

Viszont nem minden a jó és felszerelt iskolaépület, a tananyag is olyan kell, vagy legalábbis kellene, legyen, ami emészthető, értelmezhető a diákok számára. Ezért is van szükség új oktatási törvényre, amely többek között kimondaná, hogy a magyar anyanyelvű diákok idegennyelvként vagy kiegészítőnyelvként tanulják a román nyelvet és irodalmat, vagyis azt a tantárgyat, amelyből a legtöbben buktak meg mind a nyolcadikosok képességvizsgáján, mind pedig az érettségin. Az új oktatási tanterv új módszertant is jelent, új tankönyvekkel, digitális megoldásokkal, amelyet a pedagógusok is el kell sajátítsanak annak érdekében, hogy megfelelő módon tudják tanítani a gyermekeket, emelte ki Szabó Ödön parlamenti képviselő.

 

A fesztiválokon, sajnálatos módon, nem ritka a bántalmazás, amelynek ezekben az esetekben a leggyakrabban előforduló formája a szexuális bántalmazás. Nem kell feltétlenül erőszakra gondolni, elég csak egy szándékosan elkövetett tapogatásra gondolni vagy akár egy olyan csókra, amelybe nem egyezett bele mindkét fél. Lehet nem tűnnek ezek nagy dolognak, viszont vannak olyan személyek, akik egy életen át viselik ezeknek a következményeit, az ezekből fakadó traumákat. Értelemszerűen nem lehet és nem is valós elvárás egy bimbódzó kapcsolatban vagy a buli, illetve a tánc hevében, hogy szerződést írassunk alá a másik féllel egy csók előtt, de emberek vagyunk, figyeljünk oda a társaink, kiszemeltünk jeleire, valamint az aktuális állapotát is tartsuk szem előtt, hangsúlyozta dr. Hal Melinda, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója, klinikai szakpszichológus.

 

Az erdélyi agrárium már a 2007-es EU-s csatlakozáskor hátrányban volt, amit csak tovább nehezítettek azok a tényezők, amelyeket a tagság tett kötelezővé. Ebbe a csoportba tartozik többek között a különböző vegyszerek használata, illetve a környezetvédelmi előírások is. A gazdák megkellett tanulják betartani az új szabályokat, ugyanakkor pedig a pályázatokból is profitálhattak, Hargita megyében például számos sikeres pályázat volt, reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz, annak ellenére, hogy nehezebb úgy segíteni, hogy nem mi vezetjük a szaktárcát, mondta Tánczos Barna, volt környezetvédelmi miniszter, romániai szenátor.

Az Európai Unióban is harcolni kell a kisebbségi jogokért, amelyek eddig sem voltak kimondottan előtérben, a háború kirobbanása óta pedig kimondottan háttérbe vannak szorítva. Az erdélyi magyarok érdekérvényesítéséért Brüsszelben csak az Európa Parlamentben lehet harcolni, hiszen nincs romániai magyar európai biztosunk vagy államelnökünk, ezért is kiemelten fontos, hogy legalább az egyik intézményben ott legyünk, hangsúlyozta Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő.

 

Az Európai Unió országai közül a májusi adatok értelmében toronymagasan Magyarországon a legmagasabb az infláció, 19,9%, a második helyen levő Szlovákiában már „csak” 11,3%, Románia hátulról nézve az ötödik helyet foglalja el 9,3%-al. Ehhez képest a Magyar Kormánynak az a célja, hogy már év vége előtt egyszámjegyűre mérsékelje a pénzromlást. A lakosság jelenleg nehéz helyzetben van, több statisztika is azt mutatja, hogy az emberek mindössze 40%-a engedheti meg magának, hogy elmenjen kirándulni. Megvan a terv a helyreállításra, reményeink szerint októberben egyszámjegyű lesz az infláció és jövő tavasszal már 5-6% körül fog mozogni, nyomatékosította Gulyás Gergely, Magyarország miniszterelnökségét vezető miniszter Tusványoson.

 

2024 rekordválasztási év lesz Romániában, aminek a nyomása már most érződik, a politikai pártok, szövetségek mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy megőrizzék jelenlegi helyzetüket. Ezt teszi az RMDSZ is, hiszen már az első választásnak az a tétje, hogy sikerül-e megőrizni az erdélyi magyarság hangját az Európai Parlamentben, ezt követően pedig a polgármesteri és parlamenti székeket is el kell foglalni, azzal a gondolattal nem spekulálunk, hogy mi lenne, ha nem érnénk el az 5%-os bejutási küszöböt a román parlamentben, hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

 

Magyarországon egyre inkább szűkül a független nyilvánosság tere, ezzel együtt pedig növekszik a NER-hez és Orbán Viktorhoz köthető sajtóorgánumok és vlogerek száma. Utóbbiak egy pusztítóan alacsony kultúrát közvetítenek, kezdve az Origón megjelenő „csöcskontenttől” Grofó a királyon át Vasvári Vivienig, egy ilyen színvonalat szinte teljesen mellőző térben kell helyt állniuk a szabad és minőségi tartalomgyártóknak, emelte ki Puzsér Róbert magyar publicista, kritikus, film-, televíziós, rádiós és online műsorkészítő, újságíró, médiaszemélyiség, szerző, YouTuber.

Az összeállítást készítette Nagy-Bodó Szilárd kollégánk!



július 20, 2023