• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotók: Antal Árpád Facebook oldaláról

Több százan emlékeztek Trianonra Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön istentisztelettel, koszorúzással és őrtűzzel emlékeztek Trianonra. A város főterén több százan gyűltek össze csütörtök délután, hogy ökumenikus istentisztelet keretében emlékezzenek a száz évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződésre.

Incze Zsolt református esperes – a megemlékezés kezdeményezője – arra kérte a résztvevőket, hogy a szabadtéri istentiszteletet ne zavarják meg bekiabálásokkal. Zelenák József, evangélikus esperes rámutatott: „a magyar nép életterét nem az országhatárok jelölik ki, hanem a szívekben levő érzés”. Incze Zsolt református esperes szerint „sokszor bántottak, megaláztak, szétszakítottak, de megmaradtunk mert van múltunk, kultúránk, hitünk, egyenes gerincünk, kitartásunk és bizodalmunk.

Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész rámutatott: „úgy tűnik elveszett egy százéves csata de az ezer éves küzdelemben még számtalan csata és győzelem vár ránk. Nem karddal, nem bosszúval, nem visszaorzott területekkel, hanem derűvel és irigylésre méltó bizakodással”. A sepsiszentgyörgyi szabadtéri ökumenikus istentisztelet végén Fülöp Szabolcs római-katolikus lelkész idézett az erdélyi magyar püspökök a trianoni évforduló kapcsán kiadott közös nyilatkozatából. A sepsiszentgyörgyi ökumenikus istentisztelet a magyar himnusz eléneklésével zárult. Megszólaltak a sepsiszentgyörgyi templomok harangjai, ahogyan az történt egész Háromszéken, ahol 150 templom harangja zúgott a trianoni diktátumra emlékeztetve.

„Van magyar jövő Erdélyben! Fontos, hogy megtaláljuk mindennek a színét is ne csak a fonákját”, mutatott rá Antal Árpád. A Trianon évfordulóra szervezett sepsiszentgyörgyi főtéri ökumenikus istentiszteleten, résztvevőként jelen lévő sepsiszentgyörgyi polgármester híradónk kérdésére elmondta: „ahhoz, hogy magyar emberként túléljünk Erdélyben és Székelyföldön, fontos hogy megtaláljuk mindennek a színét is ne csak a fonákját”.

„Mi erdélyi magyarok olyanok vagyunk a bukarestiek számára mint a forró puliszka: meg akarnak enni, de nem tudnak lenyelni, mert égeti a nyelvüket”, mondta híradónknak Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök a Trianon évforduló kapcsán érdeklődésünkre kifejtette: „sokszor és sokan akarták vesztünket az elmúlt 1100 évben, és ők már nincsenek sehol”.

Tamás Sándor Kós Károlyt idézte: “dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk. Hozzátette: „Száz év után ne visszafele tekintve hanem elő fele lépve dolgozzuk fel ezt a történelmi traumát”.


június 5, 2020