• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9720 RON
  • USD4.5778 RON
  • GBP5.9484 RON
  • HUF1.2384 RON

Több mint 40 pontban módosítaná a 114-es rendeletet az RMDSZ

Iktatta az RMDSZ a 114-es sürgősségi kormányrendelet módosítását célzó javaslatait – elkezdődtek szakbizottsági munkálatok.

Több mint 40 pontban módosítaná a fiskális és gazdasági rendszert alapjaiban módosító kormányrendeletet az RMDSZ. Az elmúlt időszakban a Szövetség több fórumon is elmondta, hogy nem tud egyetérteni a szaktárca által hirtelen meghozott sürgősségi kormányrendelettel. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány parlamenti vitáján is az RMDSZ azt kérte, hogy halasszák el a sürgősségi kormányrendelet hatálybalépését, valamint azt, hogy ezt a témát bocsássák egy széles parlamenti és szakmai vitára.

A politikus ezt követően elmondta, hogy a 114-es sürgősségi kormányrendelet több mint ötven törvényt módosítana azonnali hatállyal, előzetes tanulmányok nélkül. A Szövetség parlamenti csoportja úgy értékeli, hogy a sürgősségi kormányrendeletnek vannak pozitívumai, azonban olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek nem szolgálják a gazdasági szféra és az önkormányzatok fejlődését. Azt kérik, hogy a sürgősségi kormányrendelet 2020-ban lépjen életbe, annak érdekében, hogy mindenki időben fel tudjon készülni a gyakorlatba ültetésre.

Az RMDSZ azt kéri a sürgősségi kormányrendelet 114-es parlamenti vitáján, hogy a magánnyugdíj-pénztárak stratégiai projektekbe fektethessék pénzalapjukat, valamint az alaptőkéjük legyen egyenesen arányos az általuk kezelt összegekkel.

A szövetség által kiadott közlemény szerint tekintettel arra, hogy a magánnyugdíj-pénztárak nem gazdálkodnak jövedelmezően a kötelező magánnyugdíjhoz történő hozzájárulással, meg kell adni a lehetőséget a magánnyugdíj-pénztáraknak arra, hogy stratégiai projektekbe fektethessenek, ezáltal kamatoztassák a befizetők pénzét. Mint fogalmaztak kötelezni kell őket arra, hogy az alaptőke egyenesen arányos legyen általuk kezelt összegekkel. Az RMDSZ módosító javaslatban kéri, hogy azon pénztáraknak, amelyek 100 millió euró alatti összegeket kezelnek, az alaptőkéjük 4 millió euró legyen. A 100 millió euró felett kezelt pénzalapok esetében 8 százalék legyen az alaptőke. Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy a sürgősségi kormányrendeletben nincsenek pontosítva, értelmezhetőek az építőipari ágazatban a bérezésekre vonatkozó szabályozások. Éppen ezért az RMDSZ azt kéri, hogy a minimálbért csak azoknak a személyeknek biztosítsák, akik közvetlenül az építőipari telepeken dolgoznak. Ezzel a szabályozással elkerülhető, hogy azon kisegítő személyzetet is beleszámolják ebbe a kategóriába, akik például őrző-védéssel, vagy éppen takarítással foglalkoznak.

Az RMDSZ törölné a sürgősségi kormányrendeletben azt cikkelyt, amely megtiltaná az önkormányzatoknak, hogy a fogyatékkal élőknek, özvegyeknek és háborús veteránoknak a víz- és szennyvízkezelési szolgáltatások fizetésére mentességet biztosítsanak.

Továbbá kéri, hogy a közbeszerzést módosító cikkelyben töröljék a legalacsonyabb ár kritériumát azon szolgáltatások esetében, amelyek több mint 30 ezer eurót érnek, valamint a 100 ezer eurós feletti munkálatokra, hiszen ezen cikkely értelmében számos problémába ütköztek az önkormányzatok. Mint fogalmaznak lehetőséget kell teremteni arra, hogy a szabadpiac árai alapján a munkálatok időben és jó minőségben lehessen kivitelezni. A 114-es sürgősségi kormányrendelet tárgyalását a héten kezdte meg a képviselőház szakbizottsága.


március 19, 2019