• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9720 RON
  • USD4.5778 RON
  • GBP5.9484 RON
  • HUF1.2384 RON
Fotó: AFP/Mohammed Abed

Több mint 1 millió palesztin kényszerül otthona elhagyására

Az ENSZ szerint 1,1 millió palesztinnak kell elhagynia Gázavárost a következő 24 órában, és az övezet déli részére kell áttelepülnie – erről az izraeli hadsereg tájékoztatta a világszervezetet.

A figyelmeztetéssel az izraeli hadsereg el akarja kerülni, hogy támadásai során civil áldozatok is legyenek – közölte egy katonai szóvivő. A zsidó állam a válaszcsapásokkal és a készülő szárazföldi művelettel arra reagál, hogy a Gázai övezetet uraló terrorszervezet, a Hamász emberei szombaton izraeli civileket mészároltak le a határ menti városokban és egy zenei fesztiválon. Több mint 1300 embert – köztük gyerekeket, időseket – megöltek és több ezret megsebesítettek. A hivatalos adatok szerint mintegy 150 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

Kitartásra szólította fel az egyiptomi elnök tegnap este a Gázai övezetben élőket, és azt tanácsolta nekik, maradjanak a térségben. Mindeközben egyre nagyobb a nyomás Kairón, hogy engedélyezze a palesztin civilek távozását Egyiptom felé.

“Egyiptom továbbra is mindent megtesz, hogy biztosítsa a rafahi átkelőn keresztül a segélyek Gázai övezetbe juttatását a nehéz időkben; Kairó kiáll a palesztinok törvényes jogai mellett” – szögezte le Abdel-Fattáh esz-Szíszi egy katonai ünnepségen. Leszögezte: elsősorban Egyiptom biztonságáért felel.

Kiemelte, hogy bár hazája már így is kilencmillió, a világ számos országából érkező “vendéget” fogadott be, a gázaiak helyzete különleges, mert ha elhagynák otthonukat, “az a palesztin ügy végét jelentené”. Egyiptom korábban már közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását az országot az övezettel összekötő rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.

Az utóbbi napokban az egyiptomi sajtó magas rangú egyiptomi biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva óva intett a palesztinok tömeges Egyiptomba menekülésétől. Kairó – mely évtizedek óta igyekszik közvetíteni a palesztin-izraeli kérdésben – a konfliktus kezdete óta a diplomáciai megoldást szorgalmazza és a feleket a feszültség csökkentésére szólította fel. Egyiptom 1979-ben, az arab országok közül elsőként rendezte kapcsolatait Izraellel.

Telefonon beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és arra szólította fel, hogy a Hamász terroristái után folytatott hajtóvadászat közben Izrael védje meg a “hétköznapi palesztinokat” – közölte a Downing Street.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője leszögezte, hogy Sunak megerősítette izraeli kollégájának, hogy London “vállvetve áll Izrael mellett a terrorizmus elleni küzdelemben”, és nem szabad megengedni, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet további atrocitásokat kövessen el az izraeli nép ellen.

Nem sokkal korábban az Egyesült Államok is arra figyelmeztette Izraelt, hogy “nem mindegy”, hogyan védi meg magát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent meg kell tenni a polgári lakosság védelme érdekében.

Az “ellenállás tengelyének” többi tagja nem fogja szó nélkül hagyni a jövőben a palesztinok ellen elkövetett bűncselekményeket, és ennek következményeiért Izrael lesz a felelős – közölte Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

Szerinte a palesztinok menekülésre kényszerítése és a Gázai övezet víz- és villamosenergia-ellátásának leállítása háborús bűncselekmény. A miniszter ugyan nem részletezte, de az “ellenállás tengelye” Irán, palesztin fegyveres csoportok, Szíria, a libanoni Hezbollah és más fegyveres szervezetek közötti szövetségre utal.

Forrás: Euronews/MTI


október 13, 2023