• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9760 RON
  • USD4.4612 RON
  • GBP5.9711 RON
  • HUF1.2528 RON
Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Tanulmány készült Sepsiszentgyörgy leszakadt negyedeiről

A sepsiszentgyörgyi Őrkő romanegyedben javultak a körülmények de messze a normálisnak mondható állapot, derült ki a város leszakadt negyedeiről készült tanulmányból.

A GAL Sepsi akciócsoport által rendelt felmérést Sólyom Andrea és Kiss Tamás szociológusok készítették. Ez szerint az Őrkő negyedben 1620-an laknak, 200-al kevesebben mint tíz évvel ezelőtt. Sokan külföldre költöztek a jobb megélhetés reményében, mások önerőből vagy a városháza támogatásával elköltöztek a romatelepről. Némileg javultak a lakhatási körülmények is, de még mindig túlzsúfoltak az őrkői lakások.

Kiss Tamás szerint szerint 2013-ban az őrkői háztartások alig 3 százaléka rendelkezett autóval, most ez az arány 20 százalékos. Ami meglepő, hogy 168 lovat tartanak, míg 10 évvel ezelőtt még 108 lovuk volt, vagyis az anyagi jólét növekedése a lovak számának emelkedését eredményezte. Tíz éve egy őrkői nő átlag 4,6 gyereket szült, jelenleg átlag 3,4 gyereket vállalnak, ami még mindig jóval magasabb mint a sepsiszentgyörgyi átlag.

A tanulmány egy aggodalomra okot adó jelenségre is rávilágított. A 15 év feletti őrkői lakosság 80 százalékának nincs nyolc osztálya és ez az arány romlott az elmúlt évtizedben. Antal Árpád polgármester szerint többnyire azok hagyták el az Őrkőt, akiknek sikerült kiemelkedniük és azok maradtak, akik a legkisebb lépéseket tették a felzárkózás érdekében, emiatt halad rossz irányba az iskolázottsági arány.

Nagyfogyasztóknak számítanak és sokat fizetnek a villanyáramért a sepsiszentgyörgyi Őrkő romanegyed lakói.

A város leszakadt negyedeiről készült tanulmány arra mutatott rá, hogy az Őrkői lakosok egyik legnagyobb problémája, hogy közterületen, engedély nélkül húzták fel otthonaikat. Emiatt a lakások 60 százalékának nincs szerződése a villanyszolgáltatóval. Gyakorlatilag a lakások java része egy villanyórára csatlakozva kapja az áramot.

A felmérést készítő Kiss Tamás szociológus szerint ez az állapot idén vált problémává, hiszen szerződés nélkül jóval többet fizetnek a villanyért. Mivel egy háztartásra több lakás is rá van csatlakozva, meghaladják az állam által kompenzált energia mennyiséget, nagyfogyasztóknak minősülnek így piaci áron kénytelenek fizetni a villanyért, ez belső viszályokhoz is vezet.

Közös érdekünk a leszakadt városrészek rendezése és a problémák megoldása, mondta Antal Árpád polgármester, aki szerint a tanulmány azért hasznos mert látják belőle, hogy milyen problémákra kell megoldásokat találni.

A GAL Sepsi akciócsoport 5,6 millió euróra pályázik Sepsiszentgyörgy három leszakadt lakónegyedének, az Őrkő és Csíki negyedek, valamint Szépmező felzárkóztatására, mondta Veres-Nagy Tímea projektmenedzser.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt


október 24, 2023