• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt

Tamás Sándor: Most kell szerénynek lenni

Kovászna megye 45 közigazgatási egységéből 34-ben RMDSZ-es polgármester vezeti a települést.

A megyei tanácsban az eddigi 20 helyett 22 önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek, amely mellett 3-3 tanácstagja lesz az Erdélyi Magyar Szövetségnek és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és 2 önkormányzati képviselője lesz a Szociáldemokrata Pártnak (PSD). Az RMDSZ-es Tamás Sándort a háromszékiek 63 százaléka szavazta meg, míg az EMSZ-es ellenjelöltje, Bálint József a szavazatok 10,1%-ot kapta, tehát kettejükre leadott szavazatok kiteszik a Kovászna megyei magyar lakosság arányát.

Kovászna megyében tíz RMDSZ-es polgármesternek nem volt ellenjelöltje és ugyancsak tíz településen új polgármester nyert az RMDSZ színeiben. Háromszéken az Erdélyi Magyar Szövetség egyetlen polgármesteri tisztséget szerzett Esztelneken, míg független polgármester jelöltek nyertek Baróton, Csernátonban és Ozsdolán. Tamás Sándor leszögezte: megértették a baróti emberek egyértelmű álláspontját, amikor a függetlenként induló Benedek Huszár Jánost választották polgármesternek. „Benedek Huszár Jánosnak az ajánlatunk az együttműködés”, szögezte le Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök hozzátette: egy RMDSZ által megrendelt reprezentatív közvélemény kutatásból egyértelműen kiderült, hogy az RMDSZ, EMNP, MPP szimpatizánsok és azok a háromszéki magyarok, akik távol tartják magukat a politikai élettől, ugyanazt gondolják jónak és rossznak, ugyanazok a nemzeti értékeik, ugyanolyan büszkék a szimbólumokra.

Tamás Sándor szerint, ha alapvető kérdésekben egyet tudnak érteni, előbb-utóbb a politikai kérdésekben is egyetértenek”. Hozzátette: igyekeztek a választási kampányban is úgy viselkedni, hogy ne ejtsenek olyan sebeket, amiket nem lehet begyógyítani. Tamás Sándor megköszönte minden háromszékinek a választáson való részvételt és megköszönte azt, hogy nagy támogatottságot biztosítottak a polgármestereknek. „Most kell szerénynek lenni, mert ha az embert ilyen magasra emelik a szavazók, könnyen elveszítheti a belső iránytűjét és nagyot lehet esni”, hívta fel a háromszéki RMDSZ-es polgármesterek figyelmét Tamás Sándor megyei tanácselnök és az RMDSZ területi elnöke.

Tanuljunk mások hibájából, láthatjuk, hogy minden szavazat számít, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. 

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a vasárnapi választás a jövőről szólt és ez a jövő ma elkezdődött”. Antal Árpád szerint a következő fontos lépés a decemberi parlamenti választások lesznek. Ennek kapcsán fontos arról beszélni, hogy mennyit ér egy leadott szavazat. Sepsiszentgyörgyön például a román közösség választásoktól való távolmaradása azt eredményezte, hogy 30 év után egyetlen liberális tanácstag fogja képviselni a teljes román közösséget. A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) Sepsiszentgyörgyön mindössze 45 szavazata hiányzott, hogy elérje a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Brassóban pedig az RMDSZ-nek 248 szavazat hiányzott, hogy bekerüljön a helyi önkormányzatba. „Próbáljunk meg tanulni mások hibájából nehogy oda jussunk majd decemberben, hogy néhány szavazaton múljon, hogy az RMDSZ eléri vagy sem a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt”, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Hozzátette: a szavazatok számlálásakor rendkívül izgult azért, hogy a román közösségnek legyen képviselője a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban és reméli Bukarestben is így izgulnak azért, hogy az RMDSZ ne essen ki a parlamentből.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt


szeptember 29, 2020