• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Következő műsor

10:00 TÉRERŐ

Hallgasd Nézd
Most Adásban

LACHOBAHT - A ROMA KÖZÖSSÉG MŰSORA

Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: Marosvásárhelyi Rádió/Bódizs Edit

Színis diákok gyűjtöttek a Hidegvölgyi gyerekeknek

Ahhoz, hogy Marosvásárhelyen a mélyszegénységgel szemtől-szembe találja magát az ember, elég ha csak a Segesvári úton belép egy faragott kapun, felmegy a járdán, és máris ott van a roma közösség gyerekei számára fenntartott Szivárvány iskolában. És habár a tanítók panaszkodnak, ez a Hidegvölgy egyik legjobb és legjobban karbantartott épülete, itt van fűtés, villanyáram, tisztaság, és sok-sok kép a falon, meg a gyerekek által készített hangulatos kollázsok. Ide hozta adományait a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Adakozni menő csoportja, akik már tavaly is szerveztek gyűjtést.

Kovács Kata Milla szervezővel az egyetem udvarán beszélgettünk, miközben kollegái pakolták be az autóba a rengeteg ajándékcsomagot.

Az udvaron, a csomagok lepakolása után az iskolamédiátor sok mindenről mesélt, bevezetett kicsit minket ebbe a különleges, számunkra szokatlan világba, ahol a lábbelije mindenkinek sáros, mert az utak nincsenek leaszfaltozva, az emberek fával fűtenek, sok lakásban nincs villanyáram, van ahol az ablak helyett pokróc védi a szobát a hidegtől, és nagyon kevés az a család, ahol csak három gyerek van, itt a hat-hét, sőt a tizenkétgyerekes család a megszokott.

Az egyik anya, akinek öt gyereke közül a négy nagyobb ebbe az iskolába jár, beismeri, hogy ő maga félig írástudatlan, csak a bibliát olvassa, de azt is betűzve.

Moldován Mária Magdolna 11 éve tanít a hidegvölgyi iskolában, és bevallotta, hogy belefáradt, váltani szeretne. Nem azért, mert nem szeret ezekkel a gyerekekkel foglalkozni, hanem mert a szülők mentalitását nagyon zavarónak találja, és talán erre vezethető vissza, hogy a 21 kisdiákja, az előkészítő osztályban, összesen 2100 hiányzást halmozott már fel. Van olyan gyerek, akit beírattak, de még sohasem látta, és van aki október óta nem jelent meg az iskolában.

Tálas Ferenc tanítónak is majdnem tíz éves régisége van már a hidegvölgyi iskolában, ő azt nehezményezi, hogy a hatóságok, a tanfelügyelőség nem segíti az iskolát. Az iskolapadokon és székeken kívül, amit idejövetelekor itt talált, a többi kelléket mind-mind ő maga szerezte vagy vásárolta. Az elsőosztályosok tantermét a volt magánház garázsában rendezték be.

Sok mesélnivaló lenne még arról, hogy hogyan élnek ezek a gyerekek, amit az interjúalanyok a mikrofon előtt nem vállaltak. Sok gyerek itt találkozik először angolvécével, és belemossa a kezét, mert nem tudja rendeltetésszerűen használni, vagy húsz percenként kérezik ki, mert élvezi a csapból kifolyó víz látványát, és pancsol egyet a kagylóban óra alatt, hogyan lesz egy negyedikes kislány terhes, és csak azt sajnálja, hogy nem viselhet többet nadrágot, mert ő már asszony, és a hagyományokhoz híven ezután rokolyában kell járnia.

Szükség lenne még egy játszótérre is az iskola szűkös udvarán, ahol eddig csak egy csúszdát sikerült felállítani, meg tornaterem sincs, szinte lehetetlen tornaórát tartani, főleg télen. A 151 gyereknek csupán három wc fülke áll rendelkezésére, és még sorolhatnánk a hiányosságokat. A hatóságok pedig valahogy megfeledkeztek erről az iskoláról, a Romulus Guga Gimnázium igazgatója, ahova a Szivárvány iskola tartozik, három éve nem járt a Hidegvölgyben.

Marosvásárhelyi Rádió/Bódizs Edit


december 17, 2019