• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9746 RON
  • USD4.4657 RON
  • GBP5.9056 RON
  • HUF1.2615 RON
Fotó: MTI

Székelyföld-szerte megemlékeznek a szabadságharcról

Megemlékező ünnepségekkel, koszorúzásokkal, kulturális rendezvényekkel tisztelegnek Székelyföld-szerte a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Marosvásárhelyen ma 16 órától a Székely vértanúk emlékművénél emlékünnepséget és koszorúzást tartanak. Az ünnepség díszvendégei Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, áldást Sebestyén Péter római katolikus plébános mond. A Postaréten ugyanakkor az RMDSZ önkéntesei kétezer kokárdát osztanak szét a megjelentek között.

A marosvásárhelyi várban ma 18.30-tól a Kormorán együttes koncertezik. A nemzeti ünnep napján, március 15-én, 16 órakor a fiatalok a Bernády szobor elől a Postarétig vonulnak, ahol A mi március 15-énk címmel rendkívüli emlékünnepséget tartanak számukra. 19 órától a Kultúrpalota nagytermében tartják a Könyv és Gyertya gálaestet, illetve Sebestyén Márta és barátai ünnepi koncertjét. 21 órától a Forradalmi rímek másképp esemény helyszíne lesz a Jazz&Blues Club. A szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére az EMNT Maros megyei szervezete is ünnepi megemlékezést tart a Petőfi-szobornál.

Brassó megyében is több helyen lesz ünnepi megemlékezés

Brassóban megemlékezés lesz fél egykor a brassói Tanácstéren található Bem József emléktáblánál, este 7 órától ünnepi rendezvényt tartanak a Drámai Színházban. Apácán március 15-én délután 5 órától a helyi kultúrotthonban ünnepi műsor lesz. Alsórákoson március 15-én 11 órától ünnepi megemlékezés lesz a refomátus templomnál. Bodolán március 15-én 11 órától koszorúzás lesz a bodolai temetőben elhelyezett hősök sírjánál.  Fogarason március 15-én délután fél 5-től Vida Dániel honvédőrnagy emlékére koszorúzás lesz az unitárius templom udvarán. A református templomban délután 5 órától ünnepi istentisztelet tartanak. Négyfaluban március 15-én 11 órától A kicsik forradalma – ünnepi Istentiszteletet és koszorúzást tartanak a türkösi evangélikus-lutheránus templomban; délután 2 órától megemlékezés és koszorúzás lesz az Alsótömösi ’48-as emlékműnél; délután 3 órakor koszorúzás lesz Hosszúfalu-Alszegen az evangélikus-lutheránus lelkészi hivatal előtti Petőfi-Szobornál, majd az Evangélikus- Lutheránus temetőben levő Csángó Vértanúk Emlékművénél. Délután 4 órától A Magyar Termopüle – a tömösi csatától az emlékműig című könyvet bemutatják a Barcasági Csángó Alapítvány nagytermében. Olthévízen március 15-én 12 órától ünnepi műsor lesz az olthévízi általános iskolában, illetve este 6 órától ünnepi istentisztelet tartanak az unitárius templomban. Ürmösön március 15-én fél 11-től istentisztelet tartanak az ürmösi unitárius templomban, majd koszorúznak a hősök műemlékénél. Délután 1 órától a kultúrotthonban műsort adnak elő az óvodások és az általános iskolások, végül délután 3 órakor megemlékezés lesz a baróti keresztútnál.

 


március 14, 2019