• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9728 RON
  • USD4.4760 RON
  • GBP5.8944 RON
  • HUF1.2617 RON
Fotó: AFP/Rebecca Droke

Robbanóanyagokat találtak a Trump elleni merénylő autójában

A rendőrség robbanóanyagokat, más források szerint robbanószerkezeteket talált a Donald Trump elleni merényletet elkövető, majd a helyszínt biztosító mesterlövészek által lelőtt férfi autójában – írja az amerikai sajtó.

A CNN szerint Crooks otthonát is átkutatták, és ott is találtak robbanóanyagokat. Az elkövető a kampányesemény helyszínétől nagyjából 50 kilométerre, egy Bethel Park nevű pennsylvaniai kisvárosban élt. A merénylő autója a robbanóanyagokkal a kampánygyűlés közelében parkolt, egyelőre nem tudni, mi volt a terve, ha sikerült volna élve eljutnia a kocsiig.

A New York Post azt írja, a merénylet után a rendőrség rengeteg bejelentést kapott a kampánygyűlés helyszínén levő, gyanús csomagokról, amikben bombát sejtettek az emberek, de a technikusok egyelőre nem találtak robbanószerkezetet ezekben. A támadó motivációjáról és hátteréről egyelőre nem sokat tudni, mindenesetre az FBI szerint egyedül hajtotta végre a merényletet.

A Donald Trump volt elnök elleni merénylet drámaian megváltoztatja az amerikai elnökválasztási versenyt – írja elemzésében a Reuters hírügynökség.

Az eset feldühítette a republikánus jelölt támogatóit, megzavarta a demokraták kampányát, és politikai erőszakkal kapcsolatos félelmeket keltett a novemberi választások előtt. A hírügynökség rámutat arra, hogy a republikánusok a merényletkísérlet nyomán Donald Trumpot hősként ábrázolták. Az incidens óta világszerte terjesztik azt a képet, amelyen a volt elnök véres füllel, felemelt ököllel látható, és vélhetően a „Harcolj, harcolj, harcolj” szavakat kiáltja.

A Reuters újságírói azt állítják, hogy míg Donald Trump rendszeresen használt erőszakos kifejezéseket a volt elnök támogatóival, tanácsadóival vagy szövetségeseivel szemben, most a merényletkísérlet a demokrata jelölt, Joe Biden ellen billentette a mérleg nyelvét, azzal érvelve, hogy Donald Trump démonizálása vezetett az ellene elkövetett merényletkísérlethez.

Joe Biden amerikai elnök az Ovális Irodából fő műsoridőben sugárzott tévébeszédében arra szólította fel az amerikaiakat, hogy kerüljék a politikai erőszakot, és fogjanak össze a nemzeti demokrácia védelmében.

Egy nappal a Donald Trump volt elnök ellen elkövetett merénylet után Biden azt mondta, hogy a politikai indulatok magasra csaphatnak, de „a kampányban egymással versengő elképzeléseket mindig békésen kell megoldani, nem pedig erőszakos cselekedetekkel”. Donald Trumpot szombaton egy pennsylvaniai politikai nagygyűlésen lőtték meg és találták el a fülén. A lövöldözésben a közönség egy tagja meghalt, két másik pedig megsebesült. A merénylőt a titkosszolgálat mesterlövésze lelőtte. A Reuters hírügynökség elemzése szerint a volt elnök elleni merénylet drámaian megváltoztatja az amerikai elnökválasztási versenyt.

Forrás: MTI/Digi24


július 15, 2024