• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9757 RON
  • USD4.4683 RON
  • GBP5.9772 RON
  • HUF1.2612 RON

Robbanás történt egy gázvezetéknél, négyen meghaltak

Büntetőeljárást indított a Vrancea megyei ügyészség a Călimăneşti-en csütörtök hajnalban történt gázrobbanás ügyében.

Az ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, rongálás, a munkavédelmi előírások megszegése és munkavédelmi intézkedések elmulasztása miatt vizsgálódnak – közölte a Vrancea megyei rendőrség szóvivője, Paula Enache. A helyszínen szakértők dolgoznak a robbanás okainak feltárásán.

A hatóságok hajnalban, 1 óra 30 perckor vörös jelzésű akciótervet léptettek életbe, miután felrobbant egy gázvezeték Călimăneşti térségében. A robbanás helyszínén négy elszenesedett holttestet találtak a katasztrófavédelem munkatársai, öt személy pedig megsérült. Ketten – egy 61 és egy 53 éves férfi – testük 65, illetve 40 százalékán szenvedtek égési sérüléseket, őket helikopterrel bukaresti kórházakba szállították.

A robbanás okozta lángokat három óra alatt sikerült eloltani. A szerencsétlenség az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építőtelepén történt. A katasztrófavédelem szerint a munkálatok közben megrepedt a földgázszállító vezeték, majd a mechanikus szikrák robbanást idéztek elő, amelyet tűz követett.

A prefektus szerint nem az előírt  mélységben volt elhelyezve a gázvezeték.

Vrancea megye prefektusa, Nicuşor Halici azt nyilatkozta a moldvai autópálya építőtelepén, ahol az éjszaka folyamán négy ember életét követelő gázrobbanás történt, hogy a gázvezeték nem az előírt 1,8 méteres mélységben volt elhelyezve.

A prefektus szerint ‘egyértelmű’, hogy emberi mulasztás okozta a tragédiát. Elmondása szerint az útépítő társaság tudott a gázvezetékről, amelyet 2016-ban ellenőriztek utoljára, 2017-ben pedig javítási munkálatokat végeztek rajta. Az ellenőrzések során azt állapították meg, hogy a gázvezeték nyomásálló képessége 45 barig terjed, a robbanás idején csak 35 bar volt a belső nyomása. Halici azt is elmondta, az épülő autópálya nyomvonala 14 ponton keresztezi a gázvezetéket, ezeken a szakaszokon a robbanás okainak tisztázásáig szüneteltetik a munkálatokat.

A Transgaz az autópálya-építőket okolja a robbanásért.

A Transgaz regionális aligazgatója megerősítette a a gázszállító vállalat álláspontját, miszerint a moldvai autósztráda építőtelepén történt robbanást a Trangaz engedélyében rögzített feltételek megszegése okozta.

Cristian Schmidt azt nyilatkozta az AGERPRES-nek, hogy a vállalat gázvezetékeit naponta ellenőrzik. Elmondta, hogy az autópálya építésének kezdetén kiadott engedélyükben egy sor kikötést fogalmaztak meg a gázvezeték biztonsága érdekében, ezeket azonban az autópálya-építők megszegték.

Az aligazgató ugyanakkor cáfolta a Vrancea megyei prefektus korábbi nyilatkozatát, miszerint a vezetéket nem a megfelelő mélységben helyezték el. Mint elmondta, az előírásoknak megfelelően a cső a földfelszíntől 1 és 1,2 méter közötti távolságra húzódik, a domborzattól függően. A megengedett maximális belső nyomás 45 bar, a robbanás idején azonban csak 35 bar nyomás volt a vezetékben.

Forrás: Agerpres


szeptember 21, 2023