• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9757 RON
  • USD4.4683 RON
  • GBP5.9772 RON
  • HUF1.2612 RON
Fotó: IGSU

Robbanás történt egy autógáz-töltőállomásnál

A belügyminisztérium ma hajnalban kiadott közleménye szerint 58 sérültje van a Dâmboviţa megyei Crevedia egyik autógáz-töltőállomásánál történt robbanásoknak.

A beszámoló értelmében az első detonációban nyolc személy sérült meg, és egyikük infarktusban meghalt, égési sérülései nem voltak. Heten különféle súlyosságú égési sérüléseket szenvedtek. További 50 személy a második robbanásban sérült meg, közülük 43-an belügyi alkalmazottak: 39 tűzoltó, két rendőr és két csendőr. Hajnali 2 óra körül összesen 54 sérült volt még kórházban, közülük 10-et intubálni kellett.

A robbanás után mintegy 3000 lakót evakuáltak, és figyelmeztető üzenetet küldtek a lakosságnak a RO-Alert rendszeren. A katasztrófavédelem hajnali 3 óra körül közölte, hogy lokalizálták a tüzet és dolgoznak a tűzfészkek eloltásán. A hatóságok aktiválták az uniós polgári védelmi mechanizmust, hogy a súlyos sérülteket szükség esetén külföldi kórházakba szállítsák.

Brüsszeli, illetve milánói kórházakba szállították vasárnap reggel a Dâmboviţa megyei Crevedia egyik autógáz-töltőállomásánál történt robbanások négy sérültjét.

A hadsereg Spartan típusú repülőgépe hajnali 5 óra körül szállt fel Bukarestből, és két sérültet szállít Brüsszelbe – közölte a védelmi minisztérium. Egy másik ugyanilyen típusú gép 8 órakor indult Milánóba, szintén két, égési sérüléseket szenvedett beteggel. A tegnap esti balesetnek összesen 57 sérültje van, egy személy a helyszínen életét vesztette. A sérültek közül 43 belügyminisztériumi alkalmazott, tűzoltő, rendőr és csendőr.

Az 57 sérülttel és egy halálos áldozattal járó Dâmboviţa megyei robbanás három áldozatának rendkívül súlyos az állapota.

Az egészségügyi miniszter azt közölte, esetükben olyan súlyos az égési sérülés, hogy állapotukat nem tudják annyira stabilizálni, hogy vállalható legyen a külföldi kórházakba való szállításuk. A szakminiszter arról is beszélt, hogy a fővárosi kórházak orvosai tegnap este óta a műtőkben vannak, az égési sérülést szenvedett páciensek állapotának a stablizálásán dolgoznak.

Crevedia polgármestere a Digi24 hírtelevíziónak azt nyilatkozta, a robbanás helyszíne nem tekinthető autógáz-töltőállomásnak, sokkal inkább raktárnak, a katasztrófavédelmi felügyelőség ugyanis korábban bevonta a működési engedélyét.

Ezt ma reggel megerősítette Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár is, hangsúlyozva, az egység törvénytelenül működött. A központi sajtó információi szerint a robbanás helyszínén 6 gázszállító teherautó volt, egyenként 10 ezer liter kapacitású ciszternával. A Digi24 hírtelevízió úgy tudja, a robbanás oka az lehetett, hogy a tegnap nap folyamán megpróbálták az egyik ciszternából a másikba tölteni a gázt. A crevediai állomás egyébként a caracalli polgármester fiának a tulajdonában volt. A legfőbb ügyészség a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló (in rem) eljárást indított az ügyben.

A Dâmboviţa megyei robbanásokat követő beavatkozás során minden érvényben levő eljárást betartottak a belügyi szervek – jelentette ki vasárnap Cătălin Predoiu belügyminiszter.

A tárcavezető azt mondta, az akció parancsnoka és a helyszíni műveletirányító is az ilyen esetekre érvényes procedúra alapján járt el. Kiemelte: a gyors beavatkozásnak, a terület azonnali körülhatárolásának köszönhető, hogy nincsen ennél sokkal több áldozat. A belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint 57 sérültje és egy halálos áldozata van a Dâmboviţa megyei Crevedia autógáz-töltőállomásánál történt robbanásoknak. A sérültek közül 43-an belügyi alkalmazottak: 39 tűzoltó, két rendőr és két csendőr.

Forrás: Agerpres/Digi24


augusztus 27, 2023