• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9728 RON
  • USD4.4760 RON
  • GBP5.8944 RON
  • HUF1.2617 RON
Fotó: AFP/Getty Images/Anna Moneymaker

Rálőttek Donald Trumpra egy választási gyűlésen

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután tegnap este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

A hatóságok sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték.

A rendőrség képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette, hogy a támadásban egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül. Joe Biden tegnap az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában.  A tegnapi támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni 1981-es lövöldözés óta egy elnök vagy elnökjelölt ellen.

Mike Waltz floridai republikánus képviselő szerint többször kérték az amerikai belbiztonsági minisztert, hogy erősítsék meg Donald Trump titkosszolgálati védelmét a kampányidőszakban, Alejandro Mayorkas azonban visszautasította azt – számolt be a Fox News online kiadása.

Mike Waltz, aki a washingtoni belbiztonsági bizottság tagja, ezt néhány órával azután írta, hogy Donald Trump volt elnök ellen fegyveres merényletet követtek el szombaton, a pennsylvaniai Butlerben rendezett kampánygyűlésen. A Fox News szerint a képviselőház belbiztonsági bizottsága ki fogja vizsgálni az állításokat, melyek szerint Donald Trump – kampánystábja kérései ellenére – nem kapott szigorúbb titkosszolgálati védelmet.

A titkosszolgálat közleménye szerint a Trump-nagygyűlés egyik résztvevője meghalt, két másik ember pedig megsebesült, amikor egy férfi tüzet nyitott a volt elnök kampánygyűlésén. A merénylőt, a 20 éves Thomas Matthew Crookst is lelőtték.

Az erőszak és az agresszió nem jellemzője semmilyen demokráciának – reagált ma Klaus Iohannis államelnök a Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett merénylet hírére.

Megdöbbentőnek tartja a Trump volt elnök elleni támadást a kampányeseményen. Mielőbbi és teljes felépülést kíván. Az erőszak és az agresszió nem jellemző egy demokráciára. Az amerikai nép mellett állunk’ – írta Klaus Iohannis az X közösségi platformra.

Marcel Ciolacu kormányfő a Donald Trump volt amerikai elnök elleni fegyveres támadás kapcsán azt írta a közösségi médiában, hogy politikai vagy ideológiai különbségektől függetlenül az erőszakhoz folyamodás soha nem indokolt vagy elfogadható. Gyors felépülést kíván Trump elnöknek, és eme borzalmas támadás minden áldozatának! – fogalmazta az X közösségi platformon megfogalmazott üzenetében a román miniszterelnök.

Forrás: MTI/hirado.hu/Agerpres


július 14, 2024