• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9760 RON
  • USD4.4612 RON
  • GBP5.9711 RON
  • HUF1.2528 RON

Nyomasztó a mélyszegénység a sepsiszentgyörgyi Őrkő roma negyedben

Nyomasztó a mélyszegénység a sepsiszentgyörgyi Őrkő roma negyedben, az ott élők többségénél egy főre havonta kevesebb mint 125 lej jut. A kolozsvári Kisebbségkutató Intézet a polgármesteri hivatal felkérésére augusztusban végezett tanulmányt az Őrkőn, beazonosították azokat a kritikus pontokat, ahol szükséges és lehetséges a beavatkozás. Kiss Tamás szociológus tegnap sajtótájékoztatón ismertette a kutatás eredményeit.

Az Őrkőn 432 háztartást vettek számba, összesen 1828-an laknak a telepen, a többség mélyszegénységben él. A háztartások 44 százalékában az egy főre eső lakófelület 5 négyzetméternél kevesebb, 95 százalékukban nincs vezetékes víz, a telepen 19 hűtőszekrény, 20 mosógép és 14 gépkocsi van, viszont összesen 108 lovat tartanak. Az Őrkőn élők 35 százaléka havonta 70 lej egy főre eső jövedelemből gazdálkodik, további 27 százalék 125 lejnél kevesebből, a 60 százalék jövedelme segélyből származik. A tíz év felettiek 12 százaléka végezte el a kötelező nyolc osztályt, 42 százalékos az írástudatlanok aránya, a telepen élő gyerekek jellemzően később kezdik el és nagyon korán, 12-13 éves korukban abbahagyják az iskolát. Mindössze 91 személynek van állandó munkahelye, 31 százalék a köztisztaság területén dolgozna, további 33 százalék bármilyen munkát elvállalna. Kiss Tamás elmondta, az Őrkő a város más részeihez viszonyítva jóval fiatalabb korszerkezettel rendelkezik, zárt közösség, kevesen vándoroltak ki külföldre.

Átfogó szociális politikát dolgoz ki a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, az Őrkőre vonatkozó elképzelés négy pillére az oktatás, az egészségügy, a munkaerőpiac és a lakhatási körülmények javítása. Antal Árpád polgármester arra kérte a sepsiszentgyörgyieket: ne azt lássák a projektben, hogy az önkormányzat csak a romákat segíti, hanem értsék meg, hogy mindenkinek érdeke, hogy egyre kevesebben éljenek mélyszegénységben, mert ez a közbiztonságra is kihat.

A következő hónapokban Európai Uniós pályázatokkal és helyi szinten konkrét lépésekkel próbálnak az Őrkőn élők helyzetén javítani. A következő uniós költségvetési ciklusban első ízben pályázhatnak az önkormányzatok a mélyszegénységben élők támogatására, elkezdenek pályázatokat írni, például gomba és erdei gyümölcs feldolgozó kisüzemet létesítenének. Az önkormányzat saját eszközeivel a munkaerőpiacon, az egészségügyi megelőzés, az oktatási hálózat terén próbál javítani az Őrkőn élők helyzetén. A napszámos törvényt kihasználva évi 90 napig több száz romát alkalmaznak a városházához tartozó cégekhez, ezzel mintegy megkétszerezik a telepre beáramló jövedelmet, egészségügyi mediátorokat alkalmaznak, és kiemelten figyelnek arra, hogy a gyerekek időben megkezdjék az iskolát és végezzék is el azt. Antal Árpád hangsúlyozta, eredmények öt- tíz év múlva jelentkeznek.

Kovács Zsolt.

 


október 4, 2013