• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Nem zárnák be az iskolákat 6 ezrelék felett

Eltörlik a 6 ezrelékes küszöbértéket, melynél eddig online-ra tértek át az iskolák – írja kormányzati forrásokra hivatkozva az Edupedu.ro.

A szakportál állítása szerint ma tartják a kormányhatározatban érintett miniszterek és egészségügyi szakemberek ülését, amelyen döntés születik a küszöb megszüntetéséről. Tárgyalnak emellett az iskolai vizsgálatok intenzitásának fokozásáról és az óvodákban alkalmazott szabályok kiterjesztéséről az iskolákra. Az Edupedu.ro forrásai szerint a javaslat az oktatási minisztertől származott, aki támogatja az iskolai tesztelés kiterjesztését és az iskolák óvodai modell szerinti működtetését a járvány idején érvényes szabályok tekintetében.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter úgy nyilatkozott a Digi 24 kedd esti műsorában, hogy ha pénteken a koronavírus-fertőzöttségi ráta eléri a hat ezreléket, a jelenlegi szabályok értelmében az iskoláknak online tanításra kell áttérniük. Hozzátette, hogy jómaga a jelenléti oktatást tartja kívánatosnak.

A tárcavezető arról számolt be, hogy az általa vezetett minisztériumhoz nagyon sok, egymással ellentétes célokért küzdő petíció érkezik: eddig 183 petícióban kérték szülők és tanárok az online oktatásra való áttérést, ugyanakkor 175 olyan petíciót is kapott a szaktárca, amelyek a jelenléti oktatás folytatását és az iskolák nyitva tartását követelik. Egyes városok lakossága a 6 ezrelékes fertőzöttségi arányhoz közelít, Bukarestben például kedden 5,57, Kolozsváron 5,59 volt az ezer lakosra jutó diagnosztizált esetek száma. Ha a jelenlegi szabályok maradnak érvényben, az iskolák online oktatásra térnek át, kivéve a speciális iskolák, a bölcsődék és az óvodák.

A kormány járványügyi szakértői testülete egyöntetűen támogatja, hogy a települések fertőzöttségi arányától függetlenül nyitva maradjanak az iskolák – közölte a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a testület javaslata értelmében eltörlik az osztályteremben történő oktatás feltételeként korábban megszabott 6 ezrelékes küszöböt, és az osztályban/iskolában igazolt fertőzéses esetek függvényében döntenek az online oktatásra való áttérésről. Ezzel párhuzamosan gyakrabban ellenőrzik majd az illetékes hatóságok a járványügyi szabályok betartását az iskolákban – mondta a miniszter.

A tárcavezető közlése szerint a javaslatot az országos vészhelyzeti bizottságnak kell jóváhagynia, majd a kormány határozatba foglalja. A folyamat várhatóan pénteken lezárul, így jövő héttől már az új szabályok szerint működnek az iskolák.

Forrás: Transindex/Agerpres


szeptember 29, 2021