• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9746 RON
  • USD4.4657 RON
  • GBP5.9056 RON
  • HUF1.2615 RON
Fotó: Monitorul de Cluj

Nem jósol sok jót a Ploiești–Brassó autópályának az Európai Számvevőszék

A köz- és magánszféra partnerségében épített autópályák nem készülnek el határidőre és a tervezettnél jelentősen többe kerülnek.

Ezt állítja legalábbis nemrégiben közzétett elemzésében az Európai Számvevőszék. Ezt azzal magyarázzák, hogy az ilyen típusú autópálya építések nincsenek megfelelően előkészítve, hiányosak a hatástanulmányok, és azt sem mérik fel jól, hogy megközelítőleg milyen lesz az épülő sztráda kihasználtsága, és abból mekkora lesz a nyereség. Az uniós testület hat, Spanyolországban, Görögországban és Írországban kivitelezett tervet vizsgált meg és vonta le a következtetéseket. Ennek romániai aktualitását azt adja, hogy a kormány egy kínai és egy török társasággal tárgyal annak érdekében, hogy köz- és magánszféra partnerségében építsék meg a Ploiești–Brassó autópályát. Ion Ghizdeanu, az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság elnöke a Ziarul Financiar című gazdasági szaklapnak azt nyilatkozta, hogy a szerződést még idén aláírják a kivitelezővel, a munkálatokat pedig 2023-ban fejezik be. Az Európai Számvevőszék arra hívja fel a figyelmet, hogy legutóbb Görögországban adtak át egy autópályát, amelyet a köz- és magánszféra partnerségében építettek, a munkálatokkal pedig négy évet csúszott a kivitelező.

Az Országos Statisztikai Intézet által nyilvánosságra hozott adatsorokból egyébként az derül ki, hogy hatvan kilométerrel, vagyis 7,9 százalékkal bővült tavaly decemberre a romániai autópálya-hálózat a 2017-es év végéhez mérten.

A hivatalos statisztika szerint tavaly összesen 86 234 kilométer közút volt Romániában, ebből 823 km autópálya, 1873 km négysávos, 290 km háromsávos és 31 km hatsávos. A kormány képviselői számtalan becsléssel rukkoltak elő, hány kilométer sztrádát sikerül átadni a 2018-as év végéig a forgalomnak. 2017 decemberében az akkori közlekedésügyi miniszter, Felix Stroe úgy nyilatkozott, 156 kilométerrel fog bővülni 2018-ban a romániai autópálya-hálózat. 2018. december elején Darius Vâlcov, a kormányfő gazdasági ügyekért felelős tanácsadója már ennek felét sem tudta megjósolni, ő akkor azt becsülte, hogy az év végéig még összejön 73 kilométer új sztráda, amit át is lehet adni a forgalomnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy januárban már a kilométerek száma eléri a 113-at. Tíz nappal később Narcis Neaga, az országos közútkezelő vezetője azt mondta, 100 kilométer autópályát építettek az év folyamán, és ebből 60 kilométert lehet év végéig átadni a forgalomnak. Viorica Dăncilă kormányfő akkor kilátásba helyezte, hogy amennyiben december 31-éig nem épül meg a beígért 100 kilométer autópálya, úgy meneszti a közútkezelő vezetőjét. A szakhatóságot azonban azóta is Narcis Neaga vezeti.


április 28, 2019