• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.5085 RON
  • GBP5.9133 RON
  • HUF1.2413 RON
Fotó: MTI/Benkő Vivien Cher

Moszkvába látogat ma Orbán Viktor és Szijjártó Péter

Moszkvába látogat ma Orbán Viktor Magyar miniszterelnök és külügyminisztere, Szijjártó Péter.

A kormány nem erősítette meg az állítólag tervezett látogatás tényét, a Magyar Távirati Iroda is csak arról közölt hírt, hogy Orbán Viktor részt vesz a Türk Tanács Azerbajdzsánban sorra kerülő találkozóján. A hírről először Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró számolt be X-oldalán, majd a Szabad Európa Rádió és a Financial Times is megerősítette.

Azt írják, Orbán Viktor várhatóan a Kremlben is látogatást tesz és találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A magyar vezető a héten tett meglepetés-látogatást Kijevben, ahol tűzszüneti javaslatot tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, amit az ukrán vezető elutasította.

Orbán Viktor mostani állítólagos moszkvai útjára élesen reagáltak az európai politukusok.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en azt írta: „Az Európai Unió soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal”. Lengyelország jelenlegi miniszterelnöke, Donald Tusk az X-en azt kérdezte Orbán Viktortól: „Ugye nem igazak a moszkvai látogatásról szóló hírek?”

Több elemző is hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor béketeremtésre irányuló kezdeményezései azért sem érhetnek célt, mert Moszkva nem a békéről akar tárgyalni, hanem Ukrajna teljes kapitulációjáról. A korábbi putyini béketerv a Krím félszigetről való lemondásról, a részben orosz megszállás alatt lévő kelet-ukrajnai megyék Oroszországnak való átadásáról, a NATO- tagságról való lemondásról, illetve egy semleges kijevi vezetés hatalomba emeléséről szól.

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t – jelentette ki ma az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell brüsszeli közleményében arra reagált, hogy július másodikai kijevi látogatását követően Orbán Viktor információk szerint ma Moszkvába látogatott. Az uniós főképviselő hangsúlyozta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége. Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson – húzta alá. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor – emelte ki.

Az ukrajnai rendezésről és a kétoldalú kapcsolatokról kezdett eszmecserét a Kremlben ma Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A kormányfő megköszönte az orosz elnöknek, hogy “ilyen nehéz körülmények között” is fogadja. Hangsúlyozta: “lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni, lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni”.

A magyar kormányfő jelezte: ezt a helyzetet szerette volna felhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjon szót váltani az orosz elnökkel és néhány olyan kérdésben, ami fontos Európának, szeretné megismerni az állápontját. A találkozón jelen van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője is.

Forrás: MTI


július 5, 2024