• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9757 RON
  • USD4.4683 RON
  • GBP5.9772 RON
  • HUF1.2612 RON

Megszületett a megállapodás a gazdákkal és a fuvarozókkal

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter felszólította az országban tüntető gazdákat, hogy térjenek haza, mert minden szükséges forrást biztosított ahhoz, hogy 2024-ben Románia mezőgazdasága jól teljesítsen.

A gazdaszervezetek korábban bejelentették, hogy a követeléseiket rendezték a kormányzati illetékesek, ám a közutakon tiltakozó mezőgazdasági termelők ma újabb igényekkel álltak elő. Többek között azt kérték, hogy az aszály okozta veszteségek állami kompenzálását a hektáronkénti 100 euróról 250 euróra emelje a kormány, és törölje el a gázolaj jövedéki adóját.

Az újabb követelésekről Florin Barbu a sajtónak kijelentette: a Bukarest bejáratánál, Afumaţinál tüntető mezőgazdasági termelőket nem gazdáknak, hanem ‘uszítóknak és tiltakozóknak’ tartja. Barbu elmondta, hogy tiszteletben fogja tartani a Bukarest bejáratainál tiltakozó gazdákkal tartott korábbi tárgyalásainak jegyzőkönyvébe foglaltakat, az újabb követeléseik teljesítésére azonban nem hajlandó. ‘A mezőgazdasági minisztérium többet nem tárgyal velük. A tárgyalásokat lezártuk’ – szögezte le Florin Barbu.

A mezőgazdasági miniszter és a szarvasmarha-tenyésztők egyesületeinek képviselői konszenzusra jutottak az ágazatban felmerült főbb kérdésekben, de nem írtak alá jegyzőkönyvet.

A találkozó után a tárcavezető a sajtónak elmondta, hogy a megállapodás szerint az állattenyésztők a múlt évhez hasonlóan szarvasmarhánként 100 euró állami támogatást kapnak, emellett a takarmányozásra használt silókukorica termelésének támogatását 160 euróval 360 euróra emelik.

Az öt állattenyésztői egyesületet tömörítő Pro Agro Országos Szövetség elnöke, Ionel Arion elmondta: reméli, hogy kora tavaszra a követeléseik nagy részét rendezik, különösen azokat, amelyek a mezőgazdasági minisztérium hatáskörébe tartoznak.

Tájékoztatása szerint azért nem foglalták jegyzőkönyvbe a mai találkozón született megállapodásokat, mert a minisztérium képviselőivel konszenzusra jutottak a felvetett kérdésekben. A megállapodásainknak inkább technikai jellege volt – jelentette ki. Hozzátette, hogy a gazdákkal hétfőn kötött egyezség legtöbb pontja az állattenyésztőkre is vonatkozik, mivel rendszerint zöldségtermesztéssel is foglalkoznak.

A Hazafias Gazdák Szakszervezetének elnöke, az egyik leghangosabb tiltakozóként ismert Ştefan Muscă arról beszélt, hogy agrárpolitikát kell kidolgozni a tehéntejtermelés megmentésére. Emlékeztetett arra, hogy az ágazat nehéz helyzetben van a hazai piacot elárasztó import tejtermékek miatt. Arra kérte a minisztert, hogy találjon megoldást a hazai állatállomány növelésére.

A szállításügyi miniszter is megegyezett a fuvarozók egyesületeinek képviselőivel.

Nem bírságolják meg azokat a kamionosokat, akiknek a határátlépésre várakozás közben járt le az útmatricájuk, a határátkelőkön pedig külön forgalmi sávokat alakítanak ki az Európai Unióban bejegyzett teherautók számára – számolt be a sajtónak a Romániai Fuvarozók Szövetsége (COTAR) elnöke a Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel folytatott tárgyalások eredményeiről.

Vasile Ştefănescu elmondta, hogy az ágazat több munkáltatói szervezetének (FORT, UNTRR) képviselőivel együtt vett részt a szállításügyi minisztériumban tartott egyeztetéseken. Közlése szerint sikerült megállapodni Sorin Grindeanuval a fuvarozók követeléseinek teljesítéséről, így a január 15. utánra beharangozott tiltakozó akciók elmaradnak. Vasile Ştefănescu arra kérte az utcán tiltakozó közúti fuvarozókat, hogy ‘ne teremtsenek káoszt, mert nincs értelme’. Hangsúlyozta, hogy az ágazat problémái meg fognak oldódni, ezért nincs ok a tüntetésekre.

Forrás: Agerpres


január 16, 2024