• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9728 RON
  • USD4.4760 RON
  • GBP5.8944 RON
  • HUF1.2617 RON
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Megszólalt a Hamász egyik vezetője: régóta készültek a támadásra

Az Izrael ellen indított akcióról csak a Hamász iszlamista szervezet maroknyi parancsnoka tudott, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah nem vett részt benne, de “csatlakoznak a harchoz, ha Gáza ellen népirtó háború indul” – közölte Ali Barake, a Hamász legfelsőbb vezetésének Bejrútban élő egyik tagja.

Barake az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a műveletet mintegy féltucatnyi Hamász-vezető tervezte, és még a szervezet legszorosabb szövetségeseit sem tájékoztatták arról, hogy mi készül. Tagadta, hogy Irán részt vett volna a tervezésben vagy előzetesen jóváhagyta volna az akciót.

Nem sokkal korábban John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy bár “bizonyos fokú összejátszás” van Irán és a Hamász között, Washingtonnak nincs bizonyítéka arra, hogy Irán közvetlenül részt vett volna az Izrael elleni akció tervezésében, kivitelezésében vagy végrehajtásában. Valamivel később Charles Q. Brown amerikai vezérkari főnök óva intette Iránt, hogy ne avatkozzon be a konfliktusba.

Több mint egy éven át készítették elő a támadást

Ali Barake elmondta azt is, hogy az akciót több mint egy éven át készítették elő. Mint mondta: azért követték el a támadást, mert az izraeli kormány tagjai “provokatív” látogatásokat tettek muszlim szent helyeken és egyre fokozták a nyomást a fogva tartott palesztinokon, emellett úgy tudják, hogy a Hamász vezetőinek likvidálására készülnek.

A Hamász-vezető elmondása szerint őket is meglepte, hogy mit sikerült végrehajtaniuk az Al-Aksza vihar névre keresztelt műveletben. Mint mondta: arra számított, hogy Izrael visszaveri vagy jelentősen akadályozza a Hamász fegyvereseinek akcióit.

Barake szerint a Hamász 40 ezer harcossal rendelkezik, akik közül eddig csak mintegy kétezren vettek részt a harcokban. Leszögezte, hogy az iszlamista szervezet készen áll akár egy elhúzódó konfliktusra is.

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzik a Hamász

Minden egyes újabb polgári lakóház lebombázásáért cserébe előzetes figyelmeztetés nélkül kivégeznek egy izraeli túszt – helyezte kilátásba a Hamász katonai szárnyának szóvivője a Reuters jelentése szerint.

Abu Ubaida azt mondta, hogy az iszlám szabályai szerint jártak el, amikor az izraeli foglyok épségére vigyáztak. A tervezett kivégzéseket azoknak a palesztin civileknek a meggyilkolásával indokolta, akik az izraeli légicsapások során az otthonaikban vesztették életüket.

Forrás: MTI


október 10, 2023