• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: AFP/Daniel Leal

Második napja bombázzák az oroszok Ukrajnát

Második napja bombázzák az oroszok Ukrajnát – az moszkvai vezetés által „különleges katonai műveletre” irányuló parancsot tegnap hajnalban adta ki Vlagyimir Putyin, a közösségi oldalakra feltöltött videó metaadataiból azonban az derül ki, hogy a felvételt korábban készítették.

Az Ukrajna elleni támadás teljes körű, azaz szárazföldi, légi és tengeri invázió. A kijevi vezetés szerint Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult meg. Az oroszok a tegnapi nap folyamán elfoglalták Csernobilt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az atomerőműveket felügyelő ukrán hivatalra hivatkozva azt közölte, nem történt rombolás a 2000-ben leállított csernobili erőmű hulladéktárolójában és egyéb létesítményeiben sem. Egy másik orosz egység egyre közelebb kerül Kijevhez. Az AFP beszámolója szerint ma hajnalban két erős robbanás rázta meg a fővárost. A közelben levő Gostomel Antonov repülőterét tegnap elfoglalták az oroszok, hírügynökségi jelentések szerint azonban romániai idő szerint este 11 órakor az ukránok vissza is szerezték. A ma hajnalban tartott televíziós beszédében Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Kijevben orosz szabotőr csoportok próbálják belülről megbontani az ukrán egységet.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője tegnap este az ukrán katonai infrastruktúra 74, este pedig már 83 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be.

Ezek között a vezérőrnagy szerint 11 katonai reptér, három harcálláspont, egy haditengerészeti bázis, és 18 légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátorállomás szerepelt. Kiemlete, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter külön utasítást adott az orosz műveletben részt vevő alegységek parancsnokainak, hogy tartsák tiszteletben az ukrán katonákat. A tegnapi nap folyamán Oroszország több mint 160 rakétát lőtt ki Ukrajnára. Többségük rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, de közepes hatótávolságú és cirkálórakétákat is kilőttek.

A harcok helyszíni beszámolók szerint éjszaka is folytatódtak – Kijevben és Harkovban több lakos a biztonságosnak vélt metróállomásokon keresett menedéket.

Közben a szomszédos országokba, Romániába, Lengyelországba, Magyarországra és Szlovákiába tömegével érkeznek az ukrán menekültek. Volodimir Zelinszkij ukrán elnök szerint összesen 137 ukrán (civil és katona) vesztette életét az orosz invázió első napján. Bár az oroszok korábban azt állították, hogy csak katonai célpontokra lőnek, több lakóépületet is bombatámadás ért.

Az ukrán elnök egyébként az éjszaka aláírta a lakosság általános mozgósításáról szóló rendeletet.

Hírügynökségi beszámolók szerint 18 és 60 év közötti ukrán férfiak nem hagyhatják el az országot. Volodim ir Zelenszkij egyébként már tegnap azt mondta, hogy az ukrán hadsereg „feltartóztatja az ellenséget”, de szükség van a lakosság támogatására is. Felszólította az ukránokat, hogy mindenki jelentkezzék szolgálatra, és a kormány felfegyverzi őket. A Digi24 hírtelevízió az ukrán Interfax hírügynökségre hivatkozva ma reggel azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 10 ezer fegyvert, valamint azokhoz tartozó lőszert osztottak szét Ukrajnában.

Ukrajna lakosságának nem kell tartania az orosz béketeremtő művelettől – jelentette ki az MTI szerint Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke.

Kiemelte, az orosz katonai beavatkozásnak az a célja, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát és egy nagyszabású háborút. „Ukrajnának független, demokratikus és békés államnak kell lennie és meg kell szabadulnia az ultranacionalista, népellenes ideológiától, hogy a lakosság érdekében tudjon fejlődni” – fogalmazott az Oroszországi Liberális Demokrata Párt elnevezésű nemzeti konzervatív parlamenti párt vezetője.

Tegnap egyébként Oroszország több városában, köztük Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban voltak háborúellenes megmozdulások.

A hatóságok mintegy 1700 tüntetőt előállítottak. Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálata szerint egyedül az orosz főváros központjában több, mint 600 ember vettek őrizetbe. Emellett az orosz kulturális élet és a liberális média több ismert alakja tiltakozó levelet tett közzé.

Forrás: Digi24/MTI


február 25, 2022