• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9722 RON
  • USD4.5831 RON
  • GBP5.9672 RON
  • HUF1.2376 RON

Marosvásárhelyen megemlékeztek a székely vértanúkra a Székely szabadság napján

Marosvásárhelyen a szervezők becslése szerint több mint tízezren, sajtóhírek szerint 2500-5000-en emlékeztek a Székely szabadság napján a 160 éve kivégzett székely vértanúkra, Török Jánosra, Gálffy Mihályra és Horváth Károlyra, és követelték a Székelyföld területi autonómiáját.

A rendezvény szónokai szerint a székelység nemzeti és emberi jogai nem képezhetik alku tárgyát. A székely vértanúk obeliszkjénél tartott beszédében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta: összefogásra van szükség a cél elérése érdekében.

Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke úgy fogalmazott: az őshonos magyar közösségtől megtagadják Romániában az önrendelkezés legelemibb formáit, korlátozzák véleménynyilvánítási jogát. Ez a közösség azonban mindaddig követelni fogja az autonómiát, amíg célját el nem éri – hangoztatta az MPP elnöke.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke az autonómia-tervezet parlament elé terjesztését sürgett beszédében, azt mondta, ha kell, a székelység Bukarestbe is elmegy, hogy nyomatékot adjon követelésének.

Székely szabadság napjára küldött üzenetében Tőkés László nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Isten szabadnak teremtette a székelységet. Kós Károlyt idézve üzente: “Ha a románság meg fogja becsülni Erdély magyar polgárait – szövetségesekre fog találni bennük. De amennyiben ezt elmulasztja megtenni – a legjobb akaratunk ellenére, és saját kárára -, határozott ellenállásra fog késztetni bennünket”.

Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnökét, Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnökét, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét hallgathatják meg.

Az emlékünnepség Székelyföld területi autonómiáját kérő kiáltvány felolvasásával ért véget. A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs által felolvasott és közfelkiáltással elfogadott petícióban utaltak arra, hogy Románia nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeit szegi meg, amikor nem veszi figyelembe a székelység akaratát, és “mondvacsinált okokra hivatkozva”, a gyülekezési- és szólásszabadságot is korlátozza. A demonstráció résztvevői követelték, hogy a hatóságok azonnal szüntessék be a székely jelképek üldözését, és a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státusáról.

Budapesten a Hősök terén szerveztek szimpátiatüntetést a Székely Szabadság Napja alkalmából. György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke felhívást olvasott fel, amelyben felszólítják a román kormányt, hogy tárgyaljon a székelyföldi autonómia ügyét képviselő szervezetekkel, valamint tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Az összegyűlt tömeg “autonómiát Székelyföldnek” közfelkiáltással fogadta el a felolvasott dokumentumot.
MVR/MTI

 


március 10, 2014