• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9760 RON
  • USD4.4612 RON
  • GBP5.9711 RON
  • HUF1.2528 RON

Márciustól részlegesen csatlakozunk a schengeni térséghez

Az EU tagállamai tegnap este egyhangúlag jóváhagyták Románia és Bulgária részleges csatlakozását a schengeni övezethez, miután a térség bővítését utolsóként ellenző Ausztria visszavonta a vétóját – írja az EFE hírügynökség.

A döntés értelmében márciustól a két országban megszűnnek az ellenőrzések a repülőtéri és a tengeri határátkelőkön. Ausztria, Bulgária és Románia is kötelezettséget vállalt arra, hogy később megállapodnak a szárazföldi határellenőrzések megszüntetésének időpontjáról – közölte az EU Tanácsának spanyol elnöksége. Erről számolt be X-en az uniós testület elnöke, Charles Michel is.

Az EFE-nek nyilatkozó spanyol belügyminisztériumi források ‘történelmi jelentőségűnek’ nevezték a tizenkét évig tartó tárgyalásokat megkoronázó megállapodást. Közlésük szerint a határellenőrzés részleges megszüntetése Bulgáriában és Romániában ‘erősíteni és bővíteni’ fogja a schengeni térséget, és megkönnyíti emberek millióinak mozgását, aminek ‘nagyon pozitív társadalmi és gazdasági hatása lesz az egész régióra’.

Marcel Ciolacu kormányfő Facebook-oldalán közölte, hogy Románia márciustól részlegesen csatlakozik a schengeni térséghez.

‘Megígértük, teljesítettük!” – írta a miniszterelnök Facebookon. Bejegyzésében azt mondta „most már hivatalos: márciustól megszűnnek a határellenőrzések a légi és tengeri közlekedésben, és kiállíthatunk schengeni vízumokat. Tizenhárom év kudarc és megaláztatás után ez a kormány elindított egy visszafordíthatatlan folyamatot. Jövőre erőfeszítéseket teszünk arra, hogy végleg lezárjuk ezt a folyamatot!’ – írta bejegyzésében Marcel Ciolacu.

Románia részleges schengeni csatlakozása márciustól ‘egy első fontos lépés’ – írta Facebook-oldalán az államfő.

Klaus Iohannis bejegyzése szerint ez a ‘mérföldkőnek számító’ eredmény az összes illetékes intézmény, különösen a belügyminisztérium és a külügyminisztérium aktív szerepvállalásának köszönhető. Az államfő közölte, hogy Románia prioritása a teljes schengeni csatlakozás, azaz a repülőtéri és a tengeri határellenőrzés megszüntetése marad, amit az EU Tanácsának szombaton elfogadott döntése is előír.

Románia elkötelezett marad egy erős és biztonságos schengeni térség mellett – írta az X-re Luminiţa Odobescu.

A külügyminiszter üdvözölte az EU Tanácsának döntését az ellenőrzések megszüntetéséről a repülőtéri és a tengeri határátkelőkön, és köszönetet mondott az uniós partnereknek a támogatásért. Az EU tagállamai szombat este egyhangúlag jóváhagyták Románia és Bulgária részleges csatlakozását a schengeni övezethez, miután a térség bővítését utolsóként ellenző Ausztria visszavonta a vétóját – írja az EFE hírügynökség. A döntés értelmében márciustól a két országban megszűnnek az ellenőrzések a repülőtéri és a tengeri határátkelőkön. Ausztria, Bulgária és Románia is kötelezettséget vállalt arra, hogy később megállapodnak a szárazföldi határellenőrzések megszüntetésének időpontjáról – közölte az EU Tanácsának spanyol elnöksége.

A belügyminisztérium szerint jövőre az EU Tanácsa a szárazföldi határellenőrzés megszüntetéséről szóló határozat elfogadására fog törekedni.

‘Az uniós tanácsi határozat egy sor intézkedést ír elő a határellenőrzés megerősítésére, az illegális migráció elleni küzdelemre és a dublini rendelet alkalmazására vonatkozóan’ – tájékoztatott a minisztérium. A közlemény szerint Románia már alkalmazta ezeket az intézkedéseket, ezért az EU Tanácsának a korábbi román-bolgár-osztrák megállapodást tükröző döntése nem ír elő új kötelezettségeket az ország számára.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy a Románia teljes körű schengeni csatlakozásáról szóló tárgyalások a román és az osztrák belügyminiszter augusztus 23-i találkozója után indultak újra Ausztriával, és az ezt követő hónapokban folyamatosan egyeztettek a felek.

A három fél között december 23-án születetett politikai megállapodás Románia és Bulgária részleges csatlakozásáról. Ezt követően december 26-tól az Európai Tanács spanyol elnökségének és az Európai Bizottságnak a bevonásával folytatódtak a tárgyalások, amelyek nyomán a felek december 29-án 23 óra 40 perckor megegyeztek a tanácsi határozat tervezetéről. December 30-án 20 és 22 óra között a határozatot az összes tagállam megszavazta – részletezte a döntést megelőző lépések kronológiáját a belügyminisztérium.

Az Európai Unió vezetői az X-en gratuláltak Romániának és Bulgáriának a részleges schengeni csatlakozáshoz.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt írta, ez egy ‘régóta várt lépés a román és bolgár állampolgárok számára’, akik márciustól ‘nagyobb mozgásszabadságot fognak élvezni’. Hozzátette, a légi és tengeri közlekedésben történő határellenőrzés megszüntetését a szárazföldi határellenőrzés megszüntetése is követni fogja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a Bulgáriával és Romániával szembeni repülőtéri és tengeri határellenőrzés megszüntetéséről szóló döntés fontos lépés a két ország, de a schengeni térség számára is. ‘Mindkét ország keményen dolgozott ezért. Mindkét ország megérdemli. Ezáltal a Schengen még erősebbé válik” – írta. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa hangsúlyozta, hogy a Tanács e történelmi jelentőségű döntése ’13 évnyi patthelyzet után született, és a politikai elkötelezettség és eltökéltség eredménye”.

Forrás: Agerpres


december 31, 2023