• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON

Felolvasták a kormány elleni bizalmatlansági indítványt

Ismertették ma délelőtt a Parlamentben a Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! című bizalmatlansági indítványt. A dokumentumot a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője, Cristian Seidler olvasta fel.

A bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, az RMDSZ, valamint a nemzeti kisebbségek soraiból. Ludovic Orban liberális elnök szerint néhány szociáldemokrata párti törvényhozó is ellátta kézjegyével a dokumentumot. Az indítvány kezdeményezői arra kérik a törvényhozókat: váltsák le a Szociáldemokrata Párt kezében lévő kormányt, mert csak így lehet megmenteni a romániai gazdaságot, az egészségügyi, az oktatási rendszert és általában az állam intézményeit.

A dokumentum megfogalmazói szerint az országnak karcsúsított, európai, 15 minisztériumból álló kabinetre van szüksége, amelyet hozzáértő, feddhetetlen és felelős emberek alkotnak. A szociáldemokrata kormány menesztése után Románia a jelentős beruházások, az európai alapok felhasználásának és a minőségi közszolgáltatások útjára léphetne, ahol a gazdasági növekedés alapja a termelés és az export – olvasható a dokumentumban. Az aláírók hangsúlyozzák: a kormánypártnak már nincs többsége a parlamentben, ilyenformán elvesztette legitimitását. Ma reggel 10 órakor a 464 szenátor és képviselő közül 298-an voltak a teremben. Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a Parlament, 233 szavazatra van szükség.

Ugyanazok az amatőr, felelőtlen emberek írták alá a bizalmatlansági indítványt, aki úgy akarják megbuktatni a kormányt, hogy közben nem ‘végezték el házi feladataikat’ – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján.

Kötelező módon kabinetjavaslattal és kormányprogrammal kellene idejönniük, ha újjá akarják építeni Romániát – tette hozzá. Kifejtette: Románia legfelelőtlenebb államelnöke elvakult harcot folytat, és saját nemzete ellen tevékenykedik. A kormányfő szerint az ellenzék még az államfő és a Szociáldemokrata Párt volt koalíciós partnerének, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének támogatásával sem képes semmi jót létrehozni, mert ‘semmiféle terve nincs’ Románia számára, és egymással csatároznak ahelyett, hogy az ország és a lakosság érdekeit tartanák szem előtt.

A szociáldemokrata törvényhozók jelen lesznek a bizalmatlansági indítvány szavazásán, de nem fognak voksolni, jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő.

Mint mondta, biztosítani fogják a kvórumot, mivel azt akarták, hogy ezt az indítványt sokkal korábban bocsássák voks alá.  Arra a kérdésre, hogy jelenleg milyen a hangulat a Szociáldemokrata Pártban, a kormányfő úgy válaszolt, találkozott a szenátorokkal és képviselőkkel, akikkel minden lehetséges forgatókönyvet számba vettek, bár mind úgy gondolják, hogy az indítvány nem fog átmenni a parlamenten.

Forrás: Agerpres


október 10, 2019