• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Közvitára bocsátották az új tanév szabályzatát

Közvitára bocsátották a közoktatásban alkalmazandó egészségügyi szabályokról szóló rendelettervezetet.

A jogszabály szerint a tanfelügyelőségek szeptember 7-ig továbbítják a megyei vészhelyzeti bizottságoknak valamennyi iskola járványügyi helyzetnek megfelelő tanévkezdési forgatókönyvét. A megyei vészhelyzeti bizottságoknak ezeket szeptember 10-ig jóvá kell hagyniuk. Településenként három forgatókönyv lehetséges az is iskolakezdésre az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes száma alapján. Ha ez a mutató egy alatt van (zöld forgatókönyv), akkor megnyitnak az iskolák, ha egy és három között (sárga forgatókönyv), akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, ha pedig 3 felett van (piros forgatókönyv), akkor az illető településen bezárnak (vagy ki sem nyitnak) az iskolák és online folytatják a tanévet.

Az említett tervezet szerint a tanároknak és a tanulóknak is kötelező a maszk viselése a tanügyi intézmény területén.

Az osztálytermekben a padokat egymástól legalább egy méteres távolságra kell elhelyezni. Ahol erre nincs lehetőség ott elválasztó felületeket kell majd felszerelni. A szakemberek javasolják, hogy ne egyszerre menjenek a tanulók szünetre, mert így kisebb a torlódásveszély. A higiéniai szabályok szigorú betartása és a gyakori fertőtlenítés része kell, hogy legyen az oktatásnak. A dokumentum kitér a tornaórákra is. Javasolják a fizikailag kevésbé terhelő feladatok végeztetését és a diákok közötti legkevesebb másfél méteres távolság betartását. Amennyiben legkevesebb 3, különböző osztályban állapítanak meg koronavírusos fertőzést, a tanintézményt legalább két hétre bezárják és áttérnek az online oktatásra. A tanárok kötelesek jelenteni, ha betegség tüneteit észlelik magukon. Valamennyi iskolában meg kell oldani a gyanús esetek elkülönítését. Amennyiben egy diák bármilyen egészségügyi okból hiányzott, visszatérésekor köteles orvos által kiállított bizonyítványt bemutatni mielőtt résztvenne az órákon.

Valamennyi oktatási intézménynek lajstromoznia kell a rendelkezésére álló és az oktatási folyamatban használható termeket, illetve egy olyan helyiséget, ahol elszigetelhetik a fertőzésgyanús személyeket.

A tantermekben biztosítani kell a tanulók közötti egyméteres biztonsági távolságot, illetve – ha erre nincs lehetőség – a padok védőfallal történő elválasztását. Az iskola vezetőségének ki kell jelölnie az alkalmazottak közül egy személyt, aki a koronavírus-járvány elleni védekezést koordinálja, és aki állandó kapcsolatban áll majd az iskola egészségügyi személyzetével, a tanfelügyelőséggel, az egészségügyi igazgatósággal és a helyi hatóságokkal – áll az egészségügy-minisztérium rendelet-tervezetében.

A tanévkezdést követően a szülőknek naponta fel kell mérniük gyermekeik egészségi állapotát, és ha azoknak lázuk van, köhögnek, nehézen lélegeznek, vagy hánynak, hasmenésük van, nem szabad iskolába vinniük, hanem értesíteniük kell a családorvost vagy a sürgősségi szolgálatot – szögezi le az egészségügy-minisztérium rendelet-tervezete.

A dokumentum arról is rendelkezik, hogy ha a gyereknél nap közben, az iskolában jelentkeznek a tünetek, a szülőnek azonnal haza kell vinnie és tájékoztatnia kell a családorvost vagy a sürgősségi szolgálatot. A szülőknek kötelességük értesíteni a tanintézetet, ha a gyerek a következő okok miatt hiányzik az iskolából: a koronavírus jellegzetes tüneteit észlelték nála; SARS-Cov2-vel diagnosztizálták; a tanuló igazoltan fertőzött személy közvetlen kontaktja, ezért karanténban van.

Forrás: Agerpres/RRA


augusztus 19, 2020