• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON

Közös nyilatkozatot fogadott el Iohannis és Trump

A Románia és Amerika közötti kapcsolat megerősítéséről szóló közös nyilatkozatot fogadott el Klaus Iohannis és Donald Trump.

A Románia washingtoni nagykövetségén adott sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis kijelentette, a most aláírt dokumentum rendkívül fontos a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség fejlődése szempontjából. Meglátása szerint a partnerséget fejleszteni kell, minden téren, és a politikai-katonai és biztonsági kapcsolatok kitűnő szintjére kell emelni a gazdasági, valamint az energia terén való együttműködést. Elmondta: közölte amerikai hivatali kollégájával, hogy létfontosságúak a transzatlanti kapcsolatok.

Az Agerpres különtudósítója Donald Trump nyilatkozatából azt emelte ki, hogy az amerikai elnök méltatta Klaus Iohannis politikáját és bízik abban, hogy boldogulni fog az államfőválasztási kampányban. Klaus Iohannis egy Tedd naggyá ismét Romániát feliratú sapkát kapott ajándékba Trumptól, aki leszögezte, szívesen ellátogatna Romániába, és egyeztetni fog román hivatali kollégájával a témáról. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke mandátuma alatt másodszorra fogadta Klaus Iohannist. A Fehér Ház szerint a látogatásra a kommunizmus leverésének 30., illetve Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulója kapcsán került sor.

Az Amerikai Egyesült Államokba látogató román állampolgárokkal szembeni vízumkényszer megszüntetéséről is tárgyalt Klaus Iohannis és Donald Trump tegnap Washingtonban.

Részletek egyelőre nincsenek, az amerikai elnök a találkozó előtt csupán annyit mondott, hogy ez egy olyan dolog, amit fontolóra vesz. A két államelnök 2017 júniusában is találkozott Washingtonban, és a vízumok kérdése akkor is felmerült, de nem történt előrelépés az ügyben.

A fekete-tengeri földgázkitermelés is szóba került tegnap a Trump – Iohannis találkozón.

Az osztrák és amerikai vállalatok alkotta konzorcium érdekelt az ügyben – mondta az államelnök, hangsúlyozva, hogy egyetértettek abban, hogy fontos a fekete-tengeri földgáz kitermelése, s ehhez Romániának olyan feltételeket és kiszámíthatóságot kell biztosítania a beruházók számára, hogy megérje nekik befektetni. Klaus Iohannis szerint a két ország a nukleáris energia területén is együtt tud működni, főleg, hogy Romániának van már tapasztalata ezen a téren a cernavodai atomerőműnek köszönhetően, amely jelenleg is biztonságosan működik. A felek aláírtak egy megállapodást az 5G mobilhálózat kiépítéséről is. Klaus Iohannis szerint a megállapodás nem egy bizonyos cégről szól, hanem általános elveket szögez le, amelyekben a felek fontosnak tekintik a legkorszerűbb távközlési hálózatok biztonságát, kiépítésük átláthatóságát, valamint “a jogállamisággal való kompatibilitását”. Románia a negyedik negyedévben tervezi meghirdetni az 5G hálózat kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatát.

Forrás: Agerpres/MTI


augusztus 21, 2019