• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Konferenciát szerveztek a közszállítás hatékonyabbá tételéről

Marosvásárhelyen a Grand Hotelben szervezték meg november 18-án a Városi, városközi és metropolisz övezeten belüli közlekedési igazgatóság havi gyűlését, ahol mind a közszállítás módozatairól és lehetőségeiről, mind az energiahatékonnyá tételéről beszéltek a meghívottak.

A kormány az energiaár sapkával segíteni szeretné a lakosokat, hogy ne a zsebükön kelljen érezzék a négy-ötszörösére emelkedett számlákat. Ezen intézkedéseknek tudható be az, hogy jelenleg Romániában nem 30% körüli inflációról beszélünk.

A támogatások ellenére is emelkedtek a számlák, de ezzel együtt is kibontakozik az a tendencia, hogy az emberek egyre több elektronikai eszközt vásárolnak, akár kütyükről, akár elektromos autókról legyen szó, mondta Antal Lóránt szenátor, az energiaügyi bizottság elnöke.

Jelenleg az állam a lakossági fogyasztókat, az önkormányzatokat és a kis-, illetve közepes vállalkozásokat segíti. Szeptember elsejétől a nagyipari fogyasztók nem részesülnek támogatásban, ezzel a kormány és az Európai Unió arra szeretné ösztönözni őket, hogy minél környezetbarátabban működjenek.

Mindeközben viszont az energiaárak nem csökkentek és a közeljövőben nem is várható látványos árváltozás, vélekedett Nagy Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság alelnöke.

Jövő év végen indulhatnak el a Marosvásárhelyt és a környező településeket összekötő buszvonalak. Bár a projekt már készen áll, egy évig az Európai Uniós előírások értelmében közvitán kell legyen és csak annak lejárta után kezdheti el a működését.

A buszjáratokkal párhuzamosan tervben van egy vasúti szolgálatás elindítása is, amely össze fogja kötni a megye településeit, mondta Kovács Mihály Levente, Maros Megye Tanácsának alelnöke.

Bár folyamatosan fejlődik Marosvásárhelyen az autóbuszpark és jövő év elején szolgálatba állhatnak az új, elektromos autóbuszok is még mindig azt tapasztaljuk, hogy hatalmas forgalmi dugók alakulnak ki bizonyos idősávokban. Ennek egyik magyarázata az, hogy a város második helyen áll országos lebontásban, ami az egy főre jutó autók számát illeti.

Továbbá nemcsak a forgalommal vannak gondok Marosvásárhelyen, hanem a szeméttel is, ennek eredményeképpen november 7-e óta nincs elszállítva a személy bizonyos területekről. Soós Zoltánt, Marosvásárhely polgármesterét kérdeztük, a közszállítás, a közlekedés és a szemét helyzetéről.

Fontos a közszállítás folyamatos modernizálása, éppen ezért jövő év végéig elérhetővé válik Marosvásárhelyen a digitális jegyvásárlás lehetősége, valamint a buszmegállókat is modernizálni fogják, ahol majd nyomon lehet követni azt, hogy valós időben hol járnak a buszok.

Ezzel együtt pedig az elektromos buszok is szolgálatba fognak állni, bár jelenleg még zajlanak az egyeztetések az elektromos áram szolgáltatóval, mondta Portik Vilmos, Marosvásárhely alpolgármestere.

Zajlanak a fejlesztések a marosvásárhelyi repülőtéren is, ahol a terminált modernizálják, illetve bővítik is. Új, modernebb átvilágító kapukat szereztek be, amelyeknek felszerelése hamarosan elkezdődik. A jövőben pedig tervben van a kifutópálya meghosszabbítása is és a járatok bővítése is.

Szükség van a légi közlekedés fejlesztésére Romániában, éppen ezért minden új reptér vagy légi kikötő segítséget jelent, vélekedett Peti András, a reptér igazgatója, a vidombáki reptér közelgő megnyitása kapcsán.

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd


november 19, 2022