• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Kizárhatják az iskolából a fegyelmet súlyosan megsértő diákokat

Súlyos esetekben a diákok kizárhatók az iskolából – döntötte el a közoktatási törvény tervezetének pénteki vitáján a képviselőház tanügyi bizottsága.

A kormány által beterjesztett jogszabályjavaslat tiltotta a tanulók kizárását. A bizottság ülésén elfogadott módosítás szerint a tanulók kizárása az iskolai fegyelem súlyos megsértése esetén lehetséges lesz. A javaslatot a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt PSD) és a nemzeti kisebbségek frakciója terjesztette be.

A módosító indítvány szerint a diák kizárása csak olyan fegyelmi eljárás lefolytatása után rendelhető el, amelyik szavatolja a védelemhez és a fellebbezéshez való jogot.

A bizottsági ülésen résztvevő Ligia Deca tanügyminiszter utóbb a sajtónak elmagyarázta: a kizárás nem jelenti azt, hogy a gyerek nem iratkozhat át egy másik iskolába, miután megfelelő segítséget kap a viselkedésének korrekciójához. A tárcavezető érvei szerint ezt a szankciót más uniós országok oktatási rendszerében is alkalmazzák, és Romániában is szükséges a bevezetése, tekintettel az elmúlt hónapokban tapasztalt iskolai erőszakra.

Deca közlése szerint a közoktatási törvény végrehajtását szabályozó kormányhatározat előírásait figyelmbe véve dől majd el, hogy egy kizárt diákot beírathatnak-e még ugyanabban a tanévben, vagy meg kell várni a következő tanévet. “Ez esetenként változni fog, a szakértők döntenek majd erről” – magyarázta.

A bizottság pénteken több más módosító javaslatot is elfogadott, többségüket a PSD képviselői terjesztették be.

Az egyik szerint az óvodák és bölcsődék legkevesebb 140 fős gyermeklétszámmal működhetnek majd, szemben a kormány tervezetében javasolt 150 fővel. Vitát váltott ki a PSD-nek az a javaslata, hogy a törvény tegye lehetővé az otthonoktatást, de Ligia Deca tanügyminiszter elutasította ezt az indítványt.

Az orvosi rendelő mellett fogorvosi és logopédiai rendelő is működni fog.

A közoktatási törvény tervezetének pénteki vitáján a képviselőház tanügyi bizottsága elfogadott egy olyan módosító javaslatot, amely szerint az oktatási intézményekben az orvosi rendelő mellett fogorvosi és logopédiai rendelő is működni fog.

A javaslat szerint e rendelők mellett minden egyes iskolának rendelkeznie kell iskolai tanácsadási rendelővel, könyvtárral, több tantárgyat kiszolgáló laboratóriummal, öltözővel és illemhellyel ellátott tornateremmel és/vagy szabadtéri sportpályával. Emellett minden iskolában biztosítani kell az internethez való biztonságos hozzáférést.

A képviselőház tanügyi szakbizottsága csütörtökön kezdte el a közoktatási törvény tervezetének cikkelyenkénti vitáját.

Forrás: Agerpres


április 21, 2023