• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Jóváhagyta a parlament a készenléti állapot bevezetését

Elfogadta a parlament azt a kormányhatározatot, amelynek értelmében készenléti állapotot hirdetnek Romániában.

A parlament által elfogadott határozat értelmében jóváhagyják a készenléti állapot bevezetését előíró 2020. május 18-i kormányhatározatban leszögezett intézkedéseket, amelyeket a koronavírus-járvány hatásainak visszaszorítása érdekében hoznak meg. A parlamenti vitát megelőzően a képviselőház és a szenátus jogi bizottsága pozitívan véleményezte a kormányhatározatot, de több módosító javaslatot is csatolt hozzá. Az egyik módosító javaslat értelmében a kormány az Egészségügyi Minisztérium révén biztosítja a helyi hatóságok számára, hogy megfelelő mennyiségű egészségügyi maszkkal tudják ellátni a területükön élő hátrányos helyzetű családokat és személyeket. Egy másik módosítás arra vonatkozik, hogy a helyi hatóságok jogkörébe tartozik az alárendeltségükben lévő egészségügyi intézmények vezetőinek kinevezése és leváltása.

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője a parlamenti ülésen azt mondta: már folyamatban van a készenléti állapot gyakorlatba ültetését lehetővé tevő miniszteri rendeletek előkészítése. A rendeletek főleg az egészségügyi szektort, de a szállításügyet, gazdaságot és más területeket is érintenek. Radu Preda, a Szociáldemokrata Párt szenátusi frakcióvezetője felszólalásában azt mondta: mélységes kiábrándulást okoz neki az a mód, ahogyan megtörtént az áttérés a szükségállapotról a készenléti állapotra. Victor Ponta, a Pro Románia párt vezetője bejelentette: az alakulat a készenléti állapot kihirdetésének törvénytervezete ellen fog szavazni. Kijelentette: akik megszavazzák a jogszabályt, azok csak még nagyobb hatalmat adnak az Orban-kormány kezébe, amely az utóbbi hónapokban bebizonyította, hogy képtelen megvédeni állampolgárait. Dan Barna képviselő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke azt mondta felszólalásában: törvényhozói megszavazzák a veszélyhelyzet kihirdetését, de ugyanakkor a krízis kezdete óta hiányolta az előreláthatóságot, ellentmondásosan, egyik napról a másikra születtek döntések. Ezt a helyzetet meg kell szüntetni, mondta Dan Barna. Felelősségteljes döntésekre van szükség a parlament és a kormány részéről, ezért az RMDSZ képviselői és szenátorai megszavazták a készenléti állapotot szabályozó kormányhatározatot. Bár az elmúlt időszakban számos olyan intézkedést hozott a kormány, amelynek a jogalapja és a segítő szándéka megkérdőjelezhető, az RMDSZ úgy értékeli, hogy ebben a járványhelyzetben egy nagyobb méretű politikai instabilitás csak tovább ront a jelenlegi állapotokon.

A jogszabályt végül elfogadta a parlament, miután 372 törvényhozó támogatta azt, 37-en ellene szavaztak, 7-en tartózkodtak.

Forrás: Agerpres


május 20, 2020