• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9728 RON
  • USD4.4760 RON
  • GBP5.8944 RON
  • HUF1.2617 RON
Fotó: AFP/Mahmud Hams

Izrael teljes blokád alá vette a Gázai övezetet

Izrael teljes blokád alá vette a Gázai övezetet, és bejelentette, hogy teljes ostromot rendel el az enklávé ellen.

Lekapcsolták az áramszolgáltatást, illetve az élelmiszer és az üzemanyag szállítását is beszüntették. A város egyetlen erőműve tegnap leállt, miután kifogyott az üzemanyagból. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint 1050 a halottak száma Gázában, legalább 11 ENSZ-alkalmazott is életét vesztette az izraeli bombázásokban.

Az izraeli hadsereg szerint több mint 1200 ember halt meg Izraelben, ahol vészhelyzeti szükségkormány állt fel. A kormány elrendelte, hogy az északi területeken élők keressenek menedéket a Libanon felől érkező feltételezett támadások elől. António Guterres ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki az Izrael és Libanon közötti határ mentén kialakult háborús helyzet miatt, és felszólított minden felet, és a rájuk befolyással bírókat, hogy fékezzék meg az ellenségeskedés továbbterjedését.

A Hamász terrorszervezet közölte, hogy megöli a túszul ejtett izraelieket, amennyiben az izraeli hadsereg palesztin civilekre támad. Becslések szerint a Hamász terroristái eddig 100-150 izraeli túszt ejtettek. Azt is közölték, hogy addig nem adnak vissza túszokat, míg ropognak a fegyverek.

A Hamász iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az újonnan megalakult, vészhelyzeti szükségkormány első sajtótájékoztatóján.

A kormányfő úgy fogalmazott, a Hamász ugyanolyan, mint az Iszlám Állam, és úgy fogják eltiporni, ahogyan a világ eltiporta az Iszlám Államot. A miniszterelnök azt is közölve, hogy Izrael immár ellentámadásba ment át. Joáv Galant védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy Izrael eltörli a Hamászt a Föld színéről. Az eddig ellenzékben politizáló Beni Ganz, a Nemzeti Tábor vezetője kijelentette, hogy most eljött az összefogás ideje. Ideje van a békének, és ideje van a háborúnak. Most a háború ideje jött el – hangsúlyozta a politikai alakulat vezetője.

Az Amerikai Egyesült Államok szükség esetén kész újabb repülőgépeket küldeni Izrael közelébe – közölte a Fehér Ház szóvivője.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy már a Hamász-támadások előtt régóta tervbe vették, hogy egy újabb amerikai repülőgép-hordozó hajózik a Földközi-tengerre, és jelezte, hogy ez a hajó szükség esetén a Földközi-tenger keleti felére költözhet, hogy csatlakozzon az USS Gerald R. Fordhoz, a világ legnagyobb hadihajójához, amely már a térségben tartózkodik.

Az Egyesült Államok egyeztetéseket folytat Egyiptommal és Izraellel annak érdekében, hogy a civilek elhagyhassák a Gázai övezetet – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby kifejtette, a civilek nem felelősek azért, amit a Hamász tett, ezért lehetővé kell tenni számukra a kijutást a Gázai övezetből. Megerősítette, hogy az amerikai kormány 17 amerikai állampolgárt tart nyilván eltűntként. Megjegyezte, hogy a jelenlegi információk szerint közülük nagyon kevesen vannak palesztin fegyveresek fogságában.

Hozzátette, hogy egyelőre 22 amerikai halottról tudnak, de számítani kell arra, hogy ez a szám tovább növekszik. John Kirby megismételte, hogy az amerikai hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra, hogy a Hamász támadásának kivitelezésében, és a közvetlen felkészítésben Iránnak szerepe lett volna. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy széles értelemben véve Irán felelősnek mondható, hiszen hosszú ideje tartó támogatása nélkül a Hamász nem tudna működni.

Forrás Euronews/Digi24/MTI


október 12, 2023