• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9728 RON
  • USD4.4760 RON
  • GBP5.8944 RON
  • HUF1.2617 RON
Fotó: AFP/Jack Guez

Izrael rendkívül kemény megtorlást ígért

Izrael ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát, az elmúlt 24 órában már nem szivárogtak be fegyveresek Izrael területére – közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ma reggel a katonai rádióban. Az elmúlt 24 órában 1500 terroristát öltek meg az izraeli katonák a Gáza övezethez közeli falvakban.

A hadsereg közölte, hogy elaknásítja azokat a területeket, ahol a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték. Az izraeli katonaság szóvivője arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe.

Az izraeli légierő több mint kétszáz célpontot lőtt a Gázai övezetben hétfő éjjel.

Köztük egy fegyverraktárként szolgáló mecsetet, egy lakást, melyet az iszlamista Hamász egyik rakétákat lövő osztaga birtokolt, a terrorszervezet használta sokemeletes épületet, és egyéb katonai létesítményeket. Az izraeli hadsereg azt tanácsolta az ott élő palesztinoknak, hogy hagyják el a Gázai övezetet Egyiptom irányába az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború idejére. A katonai rádió szerint több mint száz izraeli családot értesítenek arról, hogy rokonaikat a Hamász fogva tartja Gázában.

Az izraeli polgári védelem felszólította a lakosságot, hogy készítsék elő óvóhelyeiket a három napos túlélésre. Fejenként és naponta három liter vizet, száraz élelmet, elemmel működő világítást, figyelmeztetésekhez és híradásokhoz elemmel-akkumulátorral működő rádiót és mobiltelefont, gyógyszereket és elsősegély csomagot, személyes iratokat, készpénzt, ha van, csecsemők és állatok ellátásához szükséges dolgokat kell elhelyezni a védett szobákban, óvóhelyeken.

Nemzedékek fognak emlékezni Izrael Hamász elleni válaszlépéseire Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint, aki televíziós beszédében kiemelte, hogy a Gázát irányító iszlamista szervezet elleni akció “éppen csak elkezdődött”.

“Még éppen csak elkezdtük a Hamász elleni támadást; amit az elkövetkező napokban teszünk az ellenséggel, azt generációk emlegetik majd” – fogalmazott a kormányfő, aki azzal is megvádolta a Hamászt, hogy megkötözött gyerekeket végez ki. “Alávaló ellenségeink háborút akarnak. Hát akkor megkapják” – szögezte le az izraeli miniszterelnök, egyúttal aláhúzta: a harcot nem Izrael kezdte, “de Izrael fogja befejezni”.

Elmondta, hogy az utóbbi napokhoz fogható borzalmakat évek óta nem láttak, példaként említve, hogy a Gázai övezetből érkező fegyveresek gyerekeket és időseket végeztek ki. Beszéde további részében a kormányfő elmondta, a hadsereg legfőbb feladata most a határok biztosítása, beleértve a Libanonnal határos térséget, valamint folytatni az offenzívát, illetve visszaszorítani az ellenséget.

Netanjahu: Az Egyesült Államok Izrael mellett van

Köszönetét fejezte ki továbbá az Izraelt támogató nyugati országoknak, név szerint említve az Egyesült Államokat, melynek elnökével, Joe Bidennel napi kapcsolatban áll. “Az Egyesült Államok minden módon segíti Izraelt… és Izrael ellenségei tudják, mit jelent ez” – tette hozzá.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy háború zajlik egy gyalázatos ellenséggel, amelyben Izrael le fogja győzni azokat, akik nőket, gyerekeket és időseket gyilkoltak meg. Izrael figyelmeztette a Hezbollahot és annak vezetőjét, hogy az Amerikai Egyesült Államok is beavatkozik, és Aszad szíriai elnök is veszélybe kerül, ha támadásra használják ki az izraeli válságot.

Az amerikai védelmi adminisztráció közölte, hogy képes egyszerre segítséget nyújtani Izraelnek és Ukrajnának, és egyúttal képes gondoskodni az Egyesült Államok biztonságáról is. Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael elválaszthatatlanok, és megismételte: az Amerikai Egyesült Államok biztosítani fogja, hogy Izrael rendelkezzen minden eszközzel, amire az ország és polgárainak védelméhez szüksége van.

Az Amerikai Egyesült Államok megkezdte a lőszerek és katonai eszközök szállítását Izraelnek a Hamász-támadásra adott válasz részeként.

Amerikai anyahajókat is áthelyeznek a térségbe, hogy elrettentsenek minden Irán által támogatott csoportot – például a Hezbollahot – attól, hogy belépjen a konfliktusba vagy kiterjessze azt. Közben Joe Biden amerikai elnök a szövetségesek, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország vezetőivel együtt közös nyilatkozatot tett, amelyben újból kifejezték Izrael támogatását, és egyértelműen elítélték a Hamászt és annak „megdöbbentő terrorcselekményeit”, amelyek nem a palesztin népet képviselik. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azonnali humanitárius segítséget kért a Gázai övezetnek, és megdöbbenését fejezte ki a régió teljes ostromának bevezetésére irányuló izraeli tervek miatt.

Minden egyes újabb polgári lakóház lebombázásáért cserébe előzetes figyelmeztetés nélkül kivégeznek egy izraeli túszt – helyezte kilátásba a Hamász katonai szárnyának szóvivője a Reuters jelentése szerint.

Abu Ubaida azt mondta, hogy az iszlám szabályai szerint jártak el, amikor az izraeli foglyok épségére vigyáztak. A tervezett kivégzéseket azoknak a palesztin civileknek a meggyilkolásával indokolta, akik az izraeli légicsapások során az otthonaikban vesztették életüket.

A háború végéig nem tárgyalnak a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok sorsáról – jelentette ki a Hamász iszlamista terrorszervezet vezetője.

Forrás: MTI/Euronews


október 10, 2023