• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Ismertették az iskolakezdésre érvényes szabályzatot

A koronavírus-fertőzés miatt felfüggesztett jelenléti oktatás újrakezdéséről valamely osztályban vagy tanintézetben a vezetőségnek kell határoznia a közegészségügyi igazgatósággal való konzultálást követően – derül ki az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletéből.

A tanítás újrakezdéséről szóló határozatot a megyei vészhelyzeti bizottság adja ki az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával. A felsőoktatási intézmények esetében az egyetem szenátusa hozza meg a határozatot a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

A koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket – láz, köhögés, nehézlégzés, hasmenés, hányás, izomfájdalom) mutató tanulókat el kell különíteni a csoport/osztály többi részétől – írja elő az oktatási és az egészségügyi miniszter közös, a február 8-ai iskolakezdést szabályozó rendelete. Az ilyen esetekre előírt eljárás szerint azonnal értesíteni kell a gyerek szüleit/törvényes képviselőit, valamint – esetenként – az iskola egészségügyi személyzetét, és a gyereket el kell különíteni a többiektől.

Az érintett tanulónak védőmaszkot kell viselnie, és felügyelet alatt kell maradnia, amíg érte jönnek. A szülő/törvényes képviselő érkezése előtt nem szabad a gyereket családorvoshoz vagy kórházba szállítani, de ha súlyos tünetei vannak, hívni kell a 112-es egységes segélyhívószámot.

A karanténidőszak lejárta után az óvodás/iskolás/egyetemi hallgató visszatérhet a tanintézetbe a család- vagy kezelőorvos által kiállított igazolással, amelyen szerepel a diagnózis, illetve az, hogy az érintett nem jelent epidemiológiai kockázatot.

A pedagógusok az oktatás teljes ideje alatt folyamatosan szemrevételezéses szűrést végeznek, és ha bármilyen koronavírus-fertőzéses tünetet észlelnek, alkalmazzák az elkülönítési eljárást – írja egyebek mellett az oktatási is az egészségügyi miniszter közös, a február 8-ai iskolakezdést szabályozó rendelete.

A dokumentum szerint amennyiben a szülő vagy törvényes gyám előzetesen aláírt nyilatkozatban belegyezését adta, hogy gyerekétől, akinek tünetei vannak, nazofaringeális váladék vehető, akkor a tanuló egészségi állapota első körben antigén gyorsteszttel ellenőrizhető az iskola orvosi rendelőjében.

Amennyiben a szülő vagy a törvényes gyám nem adta előzetes beleegyezését a vizsgálathoz konkrét tünetek esetén, illetve abban az esetben, ha az iskolában nincs orvosi rendelő, akkor fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal, aki eldönti, hogy mi a teendő – írja még a rendelet.

A dokumentum ugyancsak az antigén gyorstesztet ajánlja a pedagógusoknak és más alkalmazottaknak is, amennyiben órák vagy más tevékenységek alatt jelentkeznek tüneteik, illetve ha környezetükben fertőzéses esetet fedeztek fel, akkor is, ha semmilyen tünetük sincs.

Forrás: Agerpres


február 5, 2021