• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Ismertette a kormány az országos gazdaságélénkítő tervét

Ismertette tegnap a kormány a több mint 100 milliárd eurós, országos befektetési és gazdaságélénkítő tervét.

A dokumentum az Újjáépítjük Romániát-címet kapta. A projekt indoklása szerint a világjárvány felszínre hozta Románia sebezhető pontjait, amelyeket az előző kormányok hibás fejlesztési modellje eredményezett. Ez a modell kizárólag a lakossági fogyasztásra alapozott, ezért változtatásra van szükség. Az új gazdaságélénkítő modell a helyi tőke fejlesztésére, a román vállalatok versenyképességének növelésére, az infrastruktúra fejlesztésére, a gazdaság és közigazgatás digitális átalakítására épít.

A cél: 2025-re elérni az európai gazdaságokkal való konvergenciát oly módon, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék a szokásos vásárlási paritás mellett elérje az EU-27 átlagának 87 százalékát. A tíz évre szóló program egyebek mellett több mint 3400 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út, rengeteg kórház, több száz óvoda, iskola és bentlakás megépítésével számol. A több mint 100 milliárd euro 80 százalékát közlekedésfejlesztésre, egészségügyre, tanügyre és energiaügyi fejlesztésekre fordítják a dokumentum szerint. A terv húsz prioritási területet határoz meg, minden területhez konkrét összegeket rendel.

A jelenleg kivitelezés alatt álló autópálya-projektekre mintegy 4,3 milliárd eurót szán a kormány a következő években.

A dokumentum szerint emellett további 3000 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út építését kezdik el 2020 és 2030 között, ennek költségeit 31 milliárd euróra becsülik. Mintegy 3000 kilométernyi vasútvonal felújítására és korszerűsítésére hozzávetőlegesen 18 milliárd eurót terveznek költeni, a tengeri és folyami kikötők fejlesztésére 4,3 milliárd eurót, a repterek fejlesztésére pedig 2,9 milliárd eurót szánnak.

Egyenként 2000 eurós támogatást nyújt a kormány a mikrovállalkozásoknak, amelyek a beszállítókkal szembeni tartozásaik törlesztésére, a bérleti díj, valamint a közműdíjak kifizetésére használhatják a pénzt.

A dokumentum értelmében ugyanakkor összesen 350 millió eurót különít el a kabinet a szálloda- és vendéglátóipari ágazatban, továbbá a turizmus, a szállítás és rendezvényszervezés terén tevékenykedő cégeknek szánt támogatásokra. Vállalkozásonként legtöbb 125 ezer euró igényelhető majd a tevékenység újraindítására. A kis- és középvállalkozások 50 ezer és 200 ezer euró közötti összegű támogatásban részesülhetnek, versenyképességük növelésére pedig további összegeket kaphatnak a Regionális Operatív Program keretében lehívható alapokból. Továbbá mezőgazdasági és élelmiszer-ipari fejlesztésekre több mint 400 millió eurót, a vízvezeték- és csatornahálózat kiterjesztésére 8 milliárd lejt szán a kormány.

A kormány a 2021-2027-es többéves pénzügyi keretből egymilliárd eurót fordít a települések gázelosztó hálózatainak kiépítésére.

2021 és 2027 között ugyanakkor mintegy 20 ezer kilométernyi községi utat terveznek felújítani mintegy 20 milliárd lejből, illetve hétezer kilométernyi megyei utat 12 milliárd lejes ráfordítással. A terv értelmében az épületek energiahatékonyságának növelésére 813 millió lejt szán majd a kabinet.

A kormány gazdaságfellendítési terve megadja az alaphangot a gazdaság újraindítására – véli Klaus Iohannis államfő, aki szerint a szociáldemokrata kormány teljesen figyelmen kívül hagyta a polgárok elvárásait.

Mint fogalmazott, elérkezett az idő, hogy valamennyi gazdasági intézkedést egyetlen tervbe legyen belefoglalva a gazdaság újraindítása érdekében. Az elnök szerint a szociáldemokrata kormány gazdaságpolitikája teljesen figyelmen kívül hagyta a román állampolgárok elvárásait. Az államfő hangsúlyozta a beruházások fontosságát.

Az ellenzék bírálja a kormány tegnap bemutatott, távlati gazdaságélénkítő terveit, amelyek szerintük nem kínálnak valós megoldásokat.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselői szerint a csomag számos régebbi, felmelegített, finanszírozás nélküli populista javaslatot tartalmaz. A szociáldemokraták azt állítják, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párt 2016-os kormányprogramjából vettek át intézkedéseket. A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának elnöke, Florin Jianu ezzel szemben úgy értékelte, hogy a terv megfelel a magánvállalkozók legfontosabb elvárásainak.

Forrás: RRA/Agerpres


július 2, 2020