• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9720 RON
  • USD4.5778 RON
  • GBP5.9484 RON
  • HUF1.2384 RON
Fotó: AFP/Yasser Qudih

Heves támadást indított Izrael Gáza ellen

Az izraeli hadsereg páncélos alakulatai célzott rajtaütéseket kezdtek Gázában.

Az izraeli hadsereg földi műveleteket kezdett Gázában. Az eddigi légicsapások után helyi razziákkal célzottan vezényeltek helyszínekre gyalogos alakulatokat, ahol a Hamász egységeit semmisítették meg. Számos elrabolt izraeli holttestét is megtalálták.

Az IDF szóvivője, Daniel Haggari admirális tájékoztatása szerint az izraeli páncélosok és gyalogsági erők célzott akciókkal gyengítették a Hamász képességeit, hogy rakétatámadásokat folytassanak Izrael ellen a Gázai övezetből.

Az ENSZ becslései szerint palesztinok százezrei hagyták el otthonaikat, a gázaiak dél felé próbálnak menekülni. A nemzetközi szervezet saját munkatársait arra kérte, hogy az övezet északi részéből délre, Rafahba költözzenek. A terület továbbra sem kap vizet, villanyt, élelmiszert és egészségügyi utánpótlást.

Izraeli vadászgépek számos célpont ellen intéztek támadást a Gázai övezetben, több tucat palesztin Hamász-fegyveres halálát okozva – közölte ma az Izraeli Védelmi Erők sajtószolgálata.

A közlemény szerint az izraeli hadsereg megölte a Hamász elit kommandós csapatnak, a Nuhbának több tucat tagját. A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, amely a múlt szombati betörés egyik vezető csapata volt.

A közlemény szerint az elmúlt 24 órában az Izraeli Védelmi Erők harcosai csapást mértek a Hamász terrorszervezet hadműveleti főhadiszállására, ahonnan a terrorszervezet légi tevékenységét irányították. A csapás során az IDF harcosai megölték Merad Abu Meradot, a Hamász légtérfigyelő rendszerének parancsnokát, aki az egyik fő felelős volt a Hamász-harcosok irányításáért az Izrael elleni támadás során.

Lejárt a gázai civil lakosságnak menekülésre vonatkozó izraeli ultimátuma.

A gázai lakosok két menekülési útvonalat kaptak, amelyeken evakuálhatták Gáza várost. A város kijáratainál hatalmas a káosz, a menekülő palesztinok konvoja elleni izraeli támadás során több gyermek is meghalt. Közben két Hamász-parancsnokot megöltek izraeli támadásokban.

A palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a gázai övezetben 2215-re emelkedett az izraeli támadások halálos áldozatainak száma, a sebesültek száma pedig 8714-re nőtt. Emellett Ciszjordániában 54 ember vesztette életét az összecsapásokban, 1100 pedig megsebesült – közölte a tárca.

Katar és Szaúd-Arábia kategorikusan elutasította a palesztinok erőszakos kitelepítését a Gázai övezeten belül- írja a BBC.

Izrael korábban arra kérte a gázaiakat, hogy hagyják el a terület északi részét és menjenek dél felé. A katari külügyminisztérium közleménye a Gázai övezet ostromának feloldására és a palesztin civilek teljes körű védelmének biztosítására szólít fel, a nemzetközi és humanitárius törvényekkel összhangban.

Hasonló megjegyzéseket tett közzé a szaúdi külügyminisztérium is. A tárca szerint a gázai civil lakosságot segélyekkel kell ellátni. A méltóságteljes élethez szükséges alapvető szükségletek megtagadása a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti- húzta alá a szaúdi külügyminsiztérium.

Az iráni külügyminiszter állítása szerint a Hezbollah belépése a konfliktusba földrengésszerű lesz Izrael számára.

A miniszter, aki két nappal korábban nem tudott leszállni Damaszkuszban a repülőteret ért izraeli légicsapások miatt találkozott a Hezbollah vezetőjével, Hassan Nasrallah-al, aki tájékoztatta őt a terrorcsoport libanoni helyzetéről és felkészültségéről. Az iráni külügyminiszter hozzátette,  tud a Hezbollah által megtervezett forgatókönyvekről. Meg nem erősített jelentések szerint Irán páncélozott hárműveket kezdett szállítani az iraki határ felé.

Forrás: Digi24/Euronews


október 14, 2023