• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: MTI

Hétfőtől újabb korlátozások lépnek életbe

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében Románia területén 30 napig érvényes korlátozásokat vezetnek be október 25-től.

– A fertőzöttségi aránytól függetlenül kijárási tilalmat vezetnek be országszerte 22 és 5 óra között. Ez nem vonatkozik a legalább 10 napja teljeskörűen beoltott vagy koronavírus-fertőzésen legtöbb 180 napja átesett emberekre. Szintén felmentést kaphatnak a kijárási tilalom alól azok, akik igazolják, hogy munkába mennek, halaszthatatlan orvosi ellátásra van szükségük vagy gyógyszert szereznek be, idős, beteg vagy kiskorú családtagnak segítenek, vagy pedig haláleset következett be a családban.

– A boltok, könyvtárak, mozik, fitnesztermek, játéktermek, beltéri medencék, vásárok, játszóházak 21 órakor zárnak, és 30%-os kihasználtsággal működhetnek. Szintén 21 órakor bezárnak az éttermek, kávézók, teraszok, amelyek 50%-os kihasználtsággal működhetnek. A gyógyszertárak, a benzinkutak saját meglévő nyitva tartásuk szerint működhetnek.

– Egészen bezárják a bárokat, klubokat és diszkókat.

– Tilos bármilyen magánrendezvény: esküvő, keresztelő, képzés, workshop, konferencia. Koncertet, színielőadást, operaelőadást, stb. csak erre szakosodott intézmény szervezhet, pl. színház, filharmónia, stb.

– A sporteseményeket csak nézők nélkül lehet megszervezni.

– Tüntetéseket legfeljebb 100 személy részvételével lehet megszervezni, csak beoltott vagy a betegségen átesett személyek vehetnek részt.

– Miséken, istentiszteleteken legalább 2 négyzetméternyi helyet kell biztosítani személyenként, és kötelező a maszkviselés.

– Bevásárlóközpontokba, éttermekbe, kávéházakba csak beoltott vagy betegségen átesett személyek mehetnek. Az élelmiszerboltokra, gyógyszertárakra (ha nem bevásárlóközpontban találhatók) és a vallási tevékenységekre nem vonatkozik ez a kitétel. Kivételt képeznek a 12 éves vagy ennél fiatalabb gyerekek is, ha egy beoltott vagy betegségen átesett felnőtt kíséri őket.

– A közintézményekben vagy állami vállalatokban az alkalmazottak legalább felét távmunkára kell küldeni, ahol a tevékenység erre lehetőséget ad. Ahol erre nincs lehetőség, váltásokban kell megszervezni a munkavégzést. Ha még ez sem megoldható, akkor még szigorúbban kell ellenőrizni a járványügyi előírások betartását. Azt is javasolják, hogy ezt magáncégeknél is vezessék be, ahol legalább ötvenen dolgoznak egyszerre.

– A közintézményekbe csak digitális COVID-igazolvánnyal lehet belépni. Ez az oltás és a betegségen átesettség mellett igazolhatja a 72 óránál nem régebbi PCR-teszt vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt eredményét is. A sürgős dokumentumok, például születési vagy halotti bizonyítvány kibocsátását azok számára is meg kell oldani, akik nem rendelkeznek a digitalis COVID-igazolvánnyal, akár online, akár kültéren.

– A közintézmények, állami vállalatok alkalmazottaira a fentiek abban az esetben lennének érvényesek, ha legalább ötvenen dolgoznak egyszerre. Ezt kormányhatározattal nem lehet szabályozni, ezért törvényjavaslatot nyújtottak be ennek bevezetésére.

– A tanügyminisztérium rendeletet fog kibocsátani arról, hogy minden iskolás kéthetes vakációra megy október 25. és november 5. között. Az afterschool típusú tevékenységek is szünetelnek. Ugyanakkor legkésőbb november 5-én döntenek a tanév szerkezetének módosításáról. Ugyanebben az időszakban az állami felsőoktatási intézmények (egyetemek) számára az online oktatást javasolják.

– Kötelezővé válik a maszkviselés kül- és beltéren egyaránt 5 év fölött, ideértve a munkahelyet is, kivéve ha valaki egyedül dolgozik egy irodában. Kivételt képeznek a vallási szertartást végzők, a sportolók és a tévébemondók, valamint meghívottaik, amennyiben legalább 3 méterre tartózkodnak másoktól.

Forrás: Kolozsvári Rádió/Digi24


október 23, 2021