• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON
Fotó: Sepsi Tabakó

Hangos beszámoló a harmadik Sepsi Tabakó Fesztiválról

Harmadik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Sepsi Tabakó Fesztivált, ahol a koncertek és az éjszakai bulik mellett számos előadáson is részt lehetett venni. Ebből szeretnénk alábbi összeállításunkkal egy kis ízelítőt nyújtani!

Az okostelefonok iskolai használatáról eltérnek a vélemények, abban viszont egyetértés van, hogy szükség van arra, hogy a fiatalok megtanulják ezen eszközök mérsékelt és megfelelő használatát. A korlátlan telefonhasználat nem megoldás és ezzel tisztában vannak a diákok is, ugyanakkor a teljes tiltás sem megoldás, szükség van valamilyen alternatívára, vélekedett Sztakics Éva-Judit, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója, akivel a Sepsi Tabakó Fesztiválon beszélgettünk!

A mindannyiunkat körbevevő rohanó világban egyre kevésbé figyelünk oda egymásra, egyre inkább csak önmagunkkal vagyunk elfoglalva. Közben pedig fel sem tűnik az, hogy valaki a környezetünkből ki van égve, vagy éjt nappallá téve dolgozik annak érdekében, hogy eltudja tartani magát. A hatalom szemében az emberek csak apró csavarok a gépezetben, a haszonszerzés eszközei, de nem emberek, nyomatékosította Nyáry Luca író, akivel a könyveiről, jövőbeli terveiről is beszélgettünk a Sepsi Tabakó Fesztiválon.

Egyre többen térnek haza Székelyföldre, mert egy biztonságos, egészséges jövőt szeretnének maguknak és a családjuknak, fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki a térség gazdasági helyzetéről és lehetőségeiről is beszámolt rádiónknak.

Kolozsváron a fiatalok legnagyobb problémája a lakhatás, hiszen az egyre emelkedő ingatlanárak mellett egyre kevesebb szülő tudja magának megengedni, hogy a kincses városban tartsa a gyermekét. A jó lakásokat, amelyek kedvező áron vannak átadjuk egymásnak, ennek érdekében már több Facebook csoport is létrejött a magyar diákok körében, mondta László Petra, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke, aki arra is rávilágított, hogy a jutalmazási rendszer hiányában, illetve az egyre növekedő napi rohanás miatt egyre kevesebb az önkéntes, az olyan fiatal, aki tenni szeretne a közösségért.

A lakhatás kérdése nemcsak Kolozsváron, hanem mindenhol egy problémát jelent, hiszen az ingatlanok ára minden településen megemelkedett és ennek következtében a fiatalok már sokkal nehezebben fognak saját lakáshoz jutni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy minden településen szükség van fiatalokra, ezért is jöttek létre olyan kezdeményezések, amelyek segítenek nekik elindulni az általuk választott úton, erre jó példa Sepsiszentgyörgy, amely nyit a fiatalok felé és támogatja a projektjeiket, emelte ki Knop Ildikó pályázati szakember, a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület tagja.

A fiatalok 17%-a már dolgozott vagy dolgozik valamilyen közösségi projektben, 72%-uk pedig szeretne. Ebből következik, hogy minden második fiatal szeretne tenni a közösségéért, de nem kapott, talált erre semmilyen felületet, nem volt megszólítva. Egyrészt ezen kellene változtatni, jobban meg kellene szólítani a fiatalokat, másrészt tisztában kell lenni azzal, hogyha egy személy nem tudja saját maga és a környezete számára biztosítani a betevő falatot, akkor nem azon fog gondolkozni, hogy hogyan lehetne fejleszteni a közösséget, mutatott rá Farkas András, a Pont Csoport vezetője.

A közösségi médiában meglehet találni a nevelő jellegű, kulturális tartalmakat is, amelyek semmilyen szempontból nem károsok a fogyasztók számára. A tartalomgyártók azt teszik közé, ami foglalkoztatja őket, amiben otthon érzik magukat, így jött a kultúra, a művészet tematikája Dr. Farkas Levente András kulturális tartalomgyártó számára, akit saját bevallása szerint születése óta be foglalkoztat a művészet. Farkas Levente Andrással a Sepsi Tabakó Fesztiválon beszélgettünk a kultúráról, a tetoválásokról és az etnikai kirekesztettség problematikájáról.

A román nyelv tanulása és az ebből való érettségi egy örökös kérdés az erdélyi magyar társadalomban. Jövőben ugyan már egy új tanterv szerint fognak vizsgázni a végzős magyar középiskolás diákok, viszont egyelőre még sok a megválaszolatlan kérdés ezzel kapcsolatban, ahogyan arra sincs még teljesen kiforrót recept, hogy hogyan kellene úgy tanítani a román nyelvet, hogy az élvezetes legyen a magyar anyanyelvű diákok számára is. Azonban ezzel együtt is érdemes megtanulni románul, húzta alá Kovács Karola, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatója, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) egyetemi programjának junior kutatója, aki a Sepsi Tabakó Fesztiválon moderálta a román érettségiről szóló panelbeszélgetést.

Az vagy, amit megeszel, tartja az ismert mondás. Ennek fényében pedig azzal is tisztában kell lenni, hogy a különböző élelmiszerkiegészítők nem tesznek minden esetben jót a szervezetünknek, nem ezeknek köszönhetően tudunk lefogyni, továbbá az úgynevezett csodabogyókkal sem lehet pozitív eredményt elérni. Lefogyni csak kalóriadeficittel lehet, illetve az is egy fontos szempont, hogy a mozgás legyen beépítve az emberek mindennapjaiba és ne csak egy szezonra akarjanak maguknak kockahasat, hívta fel a figyelmet Zsidó Szabolcs dietetikus.

Nagyon fontos, hogy az emberek mozogjanak, megfelelően táplálkozzanak és jó környezetben, aktívan töltsék a szabadidejüket, hiszen ez nagyban hozzájárul a testi és a mentálhigiéniás egészségük megőrzéséhez. Az önkormányzatoknak is nagy a felelőssége, hiszen ők kell erre teret, lehetőséget biztosítsanak, Székelyföld ilyen tekintetben is egy jó példa, ahol az elmúlt 20 évben rengeteg ilyen irányú fejlesztés ment végbe, valamint számos aktív sportoló klub is működik, világított rá Zsigmond József, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet ügyvezető igazgatója, akivel az Aktív Székelyföld konferenciáról is beszélgettünk.

Összeállította: Nagy-Bodó Szilárd/Marosvásárhelyi Rádió



szeptember 3, 2024