• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Gyengélkedik a háromszéki gazdaság

A Kovászna megyei cégek forgalma 270 millió lejjel-, nyereségük pedig több mint 100 millió lejjel csökkent egy év alatt, miközben enyhén nőtt a magánvállalkozások alkalmazottainak száma derült ki a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023-ra vonatkozó elemzéséből.

A háromszéki gazdaság gerincét a 99 százaléknyi mikró, kis és közepes vállalkozás jelenti. Ezzel szemben mindössze 11 nagyvállalkozás működik Háromszéken ám azok valósítják meg a megye üzleti forgalmának 30 százalékát és a profit 20 százalékát. Emiatt egyetlen nagycég teljesítménye is képes jó vagy rossz irányba befolyásolni a gazdasági mutatókat. Háromszék üzleti forgalmának csökkenésére egyetlen nagyvállalkozás romló teljesítménye volt nagy hatással, magyarázta Édler András a kereskedelmi kamara elnöke, aki szerint a rétyi fűrészüzem a HS Timber Productions tavalyi forgalma az előző évhez képest közel 500 millió lejjel csökkent, miközben a Kovászna megyei cégek összesített forgalma 300 millió lejjel apadt. A nyereség esetében a kiscégek ha nehezen is de helyben fizetnek adót, miközben a nagyvállalatok rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a nyereség optimizálását ezért a profitjuk egy része nem Kovászna megyében csapódik le.

Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a háromszéki mikrovállalkozások, véli Édler András.

A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke rámutatott: Háromszék sajátos gazdasági berendezkedésére jellemző, hogy a cégek 90 százaléka mikrovállalkozás. Működésüket nehezítik a kedvezőtlen adótörvények, a nagy adóterhek, az infláció és a növekvő munkaerő költségek. Az 5.472 cég tavaly összesen 10,9 milliárd lej forgalmat valósított meg, ami 270 millió lejjel kisebb mint egy évvel azelőtt. A vállalkozások nyeresége 1 milliárd lej volt ami 100 millió lejjel kevesebb mint egy éve.

Édler András szerint valós probléma a nyereség csökkenése, amellyel a legtöbb cég szembesül. Magyarázata, hogy Háromszéken az átlag fizetések tavaly 14 százalékkal nőttek de a valós üzleti növekedés hiányában a cégek a nyereségükből finanszírozzák a megnövekedett munkaerő költségeiket. Háromszéken a kis és középvállalatok egy alkalmazottra jutó nyeresége átlag 8.450 euró, míg a nagyvállalatok esetében az egy alkalmazottra jutó profit 4.720 euró, mutatott rá Édler András, aki szerint ez azért van mert a nagyvállalatok rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyekkel optimizálják profitjukat, ezért nyereségük egy része nem Kovászna megyében csapódik le.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt


szeptember 24, 2024