• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Folytatódnak a kormányalakítási tárgyalások

A miniszterelnök-jelölt személyére vonatkozó két javaslattal vág neki a mai koalíciós tárgyalásoknak a Nemzeti Liberális Párt.

Pártforrások szerint az alakulat országos politikai bizottsága két változatot is jóváhagyott tegnap esti ülésén a miniszterelnök-jelölt személyére vonatkozóan: az egyik változat szerint Ludovic Orban pártelnököt nevesítik a miniszterelnöki és Florin Cîţu jelenlegi pénzügyminisztert a szenátusi elnöki tisztségre, míg a másik változat értelmében Florin Cîţut javasolnák kormányfőnek, Ludovic Orbant pedig képviselőházi elnöknek. A Nemzeti Liberális Párt országos politikai bizottsága múlt szerdán – egy tartózkodás mellett – úgy döntött, hogy Florin Cîţut javasolja a miniszterelnöki tisztségre. Ludovic Orban pártelnök akkor azt is bejelentette, hogy alakulata adná az alsóház elnökét is.

Az USR-PLUS Szövetség Dacian Cioloş és Florin Cîţu miniszterelnöki jelölését is támogatja, ugyanakkor úgy véli, hogy egy Ludovic Orban vezette kormány nem felelne meg a jobbközép szavazótábor elvárásainak.

Tegnapi közleményében az USR-PLUS leszögezi, hajlandó és készen áll folytatni a tárgyalásokat a Nemzeti Liberális Párttal és az RMDSZ-szel a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról. Hozzáteszik, a szövetség az államelnökkel folytatott hétfői konzultációkon a miniszterelnöki tisztségre jelölt Dacian Cioloş és Florin Cîţu nevesítését egyaránt támogatja.

Az RMDSZ elnöke a liberálisok mindkét miniszterelnök-jelölését jónak tartja, ugyanakkor úgy véli, hogy a két házelnöki tisztség a leendő kormánykoalíciót alkotó másik két alakulatnak járna.

“Ha az USR a képviselőházat választja, mi vállaljuk a szenátust, ha az USR-PLUS a szenátusi elnöki tisztségre tart igényt, mi vállaljuk a képviselőházi elnökséget, hogy legyen egyensúly, szolidaritás és növeljük a bizalmi szintet. Majd meglátjuk, mi lesz holnap” – mondta Kelemen Hunor. Hozzátette, az RMDSZ rugalmas, több változatról is hajlandó tárgyalni, ugyanakkor leszögezte, csak akkor lesz végső megállapodás, amikor minden részletre kiterjedő egyezség születik a tárgyaló alakulatok között.

Változtak az államelnök elvárásai is a kormányalakítással kapcsolatosan. Klaus Iohannis már nem reméli, hogy karácsonyig megalakul az új kabinet.

Az államfő arra biztatta a pártokat, hogy jussanak kompromisszumra. Hangsúlyozta: türelemmel kell lenni, amíg megszületik a megegyezés, ő pedig bárkit elfogad miniszterelnök-jelöltnek, akit a koalíció tagjai egyetértésben javasolnak.

Forrás: RRA


december 17, 2020