• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: Spiru Haret Szakszervezet

Folytatódik a tanügyi sztrájk

Országszerte folytatják a tüntetést az iskolák dolgozói – több mint 150 ezer pedagógusról és további 60-70 ezer kisegítő alkalmazottról van szó.

A kormány nem hívta tárgyalásra a szakszervezeteket, bár a tanárok képviselői újabb találkozót kértek, elégedetlenek a hatóságok eddigi ajánlatával, illetve hozzáállásával. Nicolae Ciucă miniszterelnök a szülői és diákszervezetek képviselőit hívta konzultációra. Ligia Deca oktatási miniszter azt mondta, a szaktárca nem veszi fontolóra a tanév befagyasztását akkor sem, ha a sztrájk folytatódik, mert a tanulók rendelkeznek annyi jeggyel, amennyivel lezárhatók.

Közel kétszázezer pedagógus és iskolai kisegítő alkalmazott sztrájkol ma is – közölték a szakszervezetek, akik elégedetlenek a kormány eddigi ajánlatával, illetve hozzáállásával.

Az eddigi ajánlat értelmében a kormány 9 százalékkal emelné közel 55 ezer iskolában és 10 ezer felsőoktatási intézményben dolgozó kisegítő alkalmazott bérét, ami 90 millió lejjel terhelné meg év végéig az állami költségvetést. Emellett bónuszt adnának a kezdő tanároknak és pótlékokat vezetnének be a hátrányos helyzetű területeken tanító pedagógusoknak.

Utóbbi intézkedés része a közoktatási törvény tervezetének, amelyet döntő házként megszavazott a szenátus. A pedagógus-szakszervezetek elutasították az ajánlatot. A miniszterelnök egyébként mára nem hívta tárgyalásra a szakszervezeteket, bár a pedagógusok képviselői újabb találkozót kértek, a szülői és diákszervezetek képviselőivel találkozik.

A koalíciós tárgyalások felfüggesztése a pedagógussztrájk megoldásáig csak deklaratív szinten történt meg, hogy ne sérüljön a pártvezetők imázsa, továbbra is „inkább a tisztségek elosztásával foglalkoznak, mint a pedagógussztrájk megoldásával” – állítják a HotNews.ro forrásai.

A hírportál úgy tudja, a koalíciós vezetők Klaus Iohannis államfővel is találkoztak, hogy egyeztessenek az őrségváltás menetéről. Elemzők egy része szerint Klaus Iohannis politikai agendája túlmutat ezen a kormányon, meg kell őriznie a politikai stabilitást Romániában és teljesítenie kell kisebbségi téren is az Amerika és a Nyugat felé tett vállalásait, ezért mediálnia kell a pártok között.

Az iskolai általános sztrájk első napja úgy tűnik, hogy a kormány számára láthatatlan volt.

Nem folytattak érdemi tárgyalásokat, nem tettek javaslatokat a probléma megoldására – állítják a szakszervezeti vezetők. Ma a miniszterelnök a szülők és a diákok képviselőivel találkozik a kormánynál. Közben pedig Facebook-bejegyzésében felhívást intézett a tanárokhoz és az oktatásban dolgozókhoz, arra kérve őket, hogy térjenek vissza az osztálytermekbe, különösen ebben a tanulók számára rendkívül fontos időszakban.

Az oktatási szakszervezetek a maguk részéről nem hátrálnak meg, amíg nem látnak érdemi előrelépést a követeléseiket illetően, azaz nem kapják meg a kért béremelést. Marius Nistor, a Spiru Haret oktatási szakszervezeti szövetség elnöke a Digi24 hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hajlandóak tárgyalni bármikor, bármelyik órában, bárhol, ahol a kormány akarja, de konkrét választ még nem kaptak, csak nyilatkozatokat.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség képviselői tegnap kiadott közös közleményében figyelmezteti a kormányt a probléma súlyosságára.

Azt írják, hogy amennyiben a közeljövőben nem foglalkoznak komolyan a tanügyi sztrájk tárgyát képező problémák megoldásával, és nem tesz olyan javaslatokat, amelyeket a szakszervezeti tagok elfogadnak, az oktatási alkalmazottak készek az általános sztrájkkal párhuzamosan utcai tüntetéseket is tartani. A szakszervezetek az általuk képviselt tanügyi alkalmazottak nevében vasárnap elutasították a kormány ajánlatait. Azt mondták, nem szociális segélyekre van szükségük.

A tanügyi sztrájk kirobbanásának oka, hogy a tanügyi törvényből kiiktatták azt, a cikkelyt, miszerint a kezdő tanárok fizetése az országos átlagfizetéssel legyen egyenlő-erről számolt be Nagy Gábor Kovászna megyei tanügyi szakszervezeti vezető. A

Azt is hangsúlyozta, hogy nem bíznak a kormányban, komolytalan tárgyalófélnek tartják. Nagy Gábor Kovászna megyei tanügyi szakszervezeti vezetőt kérdezte Szász Edit.

Forrás: Hotnews/Digi24/Agerpres/Marosvásárhelyi Rádió


május 23, 2023