• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Florin Cîţut nevesítette miniszterelnöki tisztségre a PNL

A Nemzeti Liberális Párt ma elkezdi a tárgyalásokat egy parlamenti többség és egy kormánykoalíció kialakítására, miután az alakulat vezető testülete tegnap este Florin Cîţu pénzügyminisztert nevesítette a miniszterelnöki tisztségre. 

Sajtóértesülések szerint Klaus Iohannis államfő eredetileg Nicolae Ciucă védelmi minisztert és jelenlegi ügyvivő miniszterelnököt kérte volna fel kormányalakításra. Rareș Bogdan európai parlamenti képviselő, a párt első alelnöke szintén tegnap (szerdán) úgy nyilatkozott, hogy a végső szót Klaus Iohannis mondja majd ki, hiszen az az érdekük, hogy a kormányfő és az ország elnöke között jó legyen az együttműködés. A kinevezést követően a liberálisok megkezdhetik a tárgyalásokat az USR–PLUS Szövetséggel és az RMDSZ-szel az államfő által óhajtott jobbközép parlamenti többség és kormánykoalíció kialakítása érdekében. Florin Cîţu pénzügyminiszter egyébként tegnap esti nyilatkozatában kifejtette, az a céljuk, hogy minél előbb beiktassák az új kormányt. Florin Cîţu köszönetet mondott párttársainak a bizalomért és ‘megtisztelésnek’ nevezte a jelölést.

Közben Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke,csúfolódásnak’ minősítette tegnap (szerda) este, hogy a Nemzeti Liberális Párt ‘a román gazdaság sírásóját’, Florin Cîţut javasolja miniszterelnöknek, írta facebook-bejegyzésében az ellenzéki politikus. Marcel Ciolacu a napokban többször is alkotmánysértőnek nevezte, hogy Klaus Iohannis a PNL-t akarja megbízni kormányalakítással, hiszen a vasárnapi parlamenti választásokat a PSD nyerte, a leadott voksok közel harminc százalékának megszerzésével, míg a PNL-re a választók mintegy 25 százaléka szavazott.  Az elnök azonban már hétfőn közölte, hogy jobbközép kormánykoalíciót képzel el az ország élén, és nyilvánvalóvá tette, hogy a PNL-nek ad kormányalakítási megbízást.

Az RMDSZ nem zárkózik el attól, hogy kormányzati tényező legyen.

Florin Cîțu az RMDSZ számára a jelenlegi kormány kellemes „meglepetése volt”, és alkalmas a miniszterelnöki tisztségre is – nyilatkozta tegnap (szerda) este Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke egy tévéműsorban beszélt erről, annak kapcsán, hogy a Nemzeti Liberális Párt a jelenlegi pénzügyminisztert javasolja miniszterelnöknek a kormányalakítási tárgyalásokon. Kelemen Hunor kifejtette, az RMDSZ megszavazta volna Florin Cîţu kormányát márciusban is, de akkor visszalépett a jelöléstől. Látták, hogyan igazgatta a pénzügyeket, és a kevés kellemes meglepetések egyike volt a jelenlegi kormányban – mondta az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy az RMDSZ már a múlt évtől egy jobbközép kormány megalakítását szorgalmazta. „Stabil koalícióra van szükség – jegyezte meg, hozzátéve, hogy kizárja az együttműködést egy parlamenti többség létrehozásában a Szociáldemokrata Párttal.

Forrás: RRA/Maszol


december 10, 2020