• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa: A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is – mondta Ferenc pápa ma homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén.

A szentatya kitért a zarándoklat szimbolikájára. Mint mondta: a zarándokolni azt jelenti, hogy ‘mint nép, hazatérünk’. A szentatya arra szólította a híveket: ne feledjék, és ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet. Üzenetében kifejtette, ‘zarándokolni annyit jelent, hogy hiszünk az Úrban, aki hozzánk jön, és közöttünk van’. Üzenete befejezéseként arra biztatott, hogy ‘járjunk együtt az úton’.

Ferenc pápa, a pápák egyik legrégibb és legnemesebb ajándékát, az Arany rózsát adományozta ma a csíksomlyói Mária-kegyhelynek.

A szentatya a csodatevő Szűzanya csíksomlyói szobrának lábához helyezte el az Arany rózsát.1922-ig a pápák ilyen rózsát ajánlottak fel olyan személyeknek is, akiket különösen tiszteltek, de azóta ez az ajándék csak a Szűz Máriának szentelt zarándokhelyeknek jár. A pápalátogatás alkalmával a csíksomlyói kegytemplomból a nyeregbe vitték a világ legnagyobb, fából készült, 227 centiméter magas, több mint ötszáz éves Mária-kegyszobrot. A szobrot legutóbb a második világháború után hozták ki a templomból.

A szertartás végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megköszönte Ferenc pápának, hogy Erdélybe látogatott, felidézve, hogy húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa kénytelen volt Bukarestre korlátozni romániai látogatását.

Az érsek örömmel állapította meg, hogy Ferenc pápa látogatásával, húsz év múltán beteljesült a négy – a gyulafehérvári, a váradi, a szatmári és a temesvári – magyar és székely többségű erdélyi katolikus egyházmegye híveinek a vágya. A gyulafehérvári érsek Xantus Gézának az Ahol az ég és föld találkozik című festményével ajándékozta meg a pápát. A mise a magyar himnusz eléneklésével zárult.

A szentmisén részt vett Áder János magyar köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Viorica Dancila román miniszterelnök.

A pápai szentmisére több mint százezren regisztráltak, a zarándokok már a kora hajnali órákban elkezdtek gyülekezni a csíksomlyói hegynyeregben, ahol szakadó eső fogadta őket és több órán keresztül áztak a hűvös időben, egészen a mise kezdetéig. A pápa a liturgia helyszínére a romániai Dacia autógyár által külön erre az alkalomra kialakított pápamobillal érkezett, köszöntötte a zarándokokat, végighaladva a kijelölt útvonalon. A katolikus egyházfő csíksomlyói vizitje történelminek számít, hiszen pápa most első ízben látogatott Erdélybe. Ferenc pápa Csíksomlyóról Iasi-ba, a moldvai katolikusokhoz utazik, ahol ma délután fiatalokkal és családokkal találkozik.

Forrás: MTI/Agerpres/Marosvásárhelyi Rádió


június 1, 2019