• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Európa a kannabisz-reform szélén?

Az elmúlt hónapokban több európai ország is kannabisz reform mellett döntött. Úgy tűnik Európa-szerte egy újfajta megközelítés van kibontakozóban, és számos ország újragondolná drogpolitikáját. Kontinensünkön eddig csak dekriminalizációra volt példa. 

Bár a legtöbb helyen még tiltólistán szerepel a növény, Málta lett az első európai tagállam, ahol rekreációs célra legalizálták a fogyasztást és termesztést is. A szabályozás azonban arra is kitér, hogy nyilvánosan és gyerekek előtt senki nem fogyaszthat.

Ehhez a szemléletmódhoz csatlakozott Luxemburg is, ahol jövőtől szintén engedélyezett lesz a növény termesztése és fogyasztása. Az új törvények értelmében minden 18 évnél idősebb személy legfeljebb négy tő marihuána termesztésére lesz jogosult. Emellett engedélyezni fogják a magokkal történő kereskedelmet is.

A napokban megalakult új német kormány is napirendre tűzte a kérdést. Az Olaf Scholz vezette koalíció tervei között szerepel többek között a marihuána értékesítésének legalizálása is. A három párt azt reméli, hogy ezzel ellenőrizhetőbbé válik a minőség és könnyebben ki tudják zárni a nem tiszta anyagok forgalomba kerülését. A koalíció ugyanakkor arra is ígéretet tett, hogy négy év múlva megvizsgálják a döntés társadalmi hatásait és, ha kell, hajlandóak újragondolják e lépést.

Olaszországban már több mint fél millió aláírást gyűlt össze arra a kezdeményezésre, mely –  az eutanázia mellett – népszavazásra bocsátaná a kannabisz dekriminalizációjának kérdését. A növény személyes célú használatát egyébként Olaszország 1993-ban elsőként engedélyezte Európában.

A svájci parlament még 2020 szeptemberében elfogadott egy törvényjavaslatot, mely alapján idén tavasszal meg is indították kísérleti programjukat a növény legális forgalmazására. A szabályozás egyelőre azonban szigorú keretek közé szorítja mind a fogyasztást, mind a vásárlást, a programok létrehozása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

A közhiedelemmel ellentétben az európai kannabisz-fogyasztás fellegvárának számító Hollandiában nem legális a növény használata, ez inkább a megtűrt kategória alá esik, akárcsak Spanyolországban vagy Portugáliában, ahol a törvény inkább szemet huny az egyéni használat felett. Közelebbi példaként említhetjük még Csehországot is, ahol a hatóságok szintén eltekintenek a személyes használattól.

Fontos megemlíteni, hogy a marihuána legalizálása nem oldja meg a drogkérdést, viszont mindenképp biztató irányt mutat az üldözésre, és büntetésre alapuló drogpolitika helyett, ami mindamellett, hogy stigmatizálja a használót, rengeteg pénzt és erőforrást emészt fel, anélkül, hogy valódi sikereket érne el. A legtöbb ország azt reméli, hogy ezzel a lépéssel visszaszorítja a fekete piacot, és az államkasszába befolyó pénzből hatásosabb megelőző és felvilágosító kampányokat tudnak majd folytatni.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió


december 15, 2021