• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9728 RON
  • USD4.4760 RON
  • GBP5.8944 RON
  • HUF1.2617 RON
Fotó: AFP/Aris Messinis

Erősödik a Hamász bázisának számító régió ostroma

Erősödik a Hamász bázisának számító észak-gázai régió ostroma. Tegnap az izraeli légicsapások közül kettő egy ENSZ-menedékhelyet, illetve egy kórházat talált el.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 20 civil meghalt, 70 megsebesült. Az Egészségügyi Világszervezet elfogadhatatlannak nevezte a gázai egészségügyi intézmények elleni támadásokat.

Hírügynökségi jelentések szerint október 7-e óta legalább 9500 palesztin halt meg Gázában, köztük 3900 gyermek. Izrael többször felszólította a gázai övezet lakosságát, hogy meneküljenek délre. De többen ott is áldozatul estek a „Hamász-célpontok elleni” izraeli bombázásnak. Az ENSZ szerint másfél millió ember, a gázai lakosság 70 százaléka hagyta el otthonát.

Amerika arra kérte Izraelt, tegyen meg mindent, a polgári áldozatok elkerülése érdekében. Az amerikai külügyminiszter azonban azt is mondta, hogy ha Izrael most tűzszünetet kötne a Gázai övezetben, az lehetőséget adna a palesztin Hamász iszlamista szervezetnek arra, hogy rendezze sorait, és újabb támadásokat kövessen el.

Izrael ismét menekülésre szólította fel a gázai civileket – ma 14 óráig időkeretet szabott meg az övezetben élő civileknek a tengerparti régió déli részére való meneküléshez.

Az izraeli hadsereg a múlt hét végén terjesztette ki szárazföldi hadműveletét a Gázai övezetben, felszólítva a lezárt tengerparti sáv északi részén élőket, hogy húzódjanak délebbre. A sűrűn lakott Gázai övezet 2 millió 200 ezer lakosából az izraeli hadsereg szerint legalább 700 ezren tettek eleget a felszólításnak, az ENSZ szerint pedig mintegy kétszer annyian, 1 millió 400 ezren.

Az izraeli hadsereg a polgári lakosság számára kijelölt déli területeken is intéz célzott támadásokat, légicsapásokat a Hamász ellen, közleményében hangsúlyozva, hogy a terület nem biztonságos övezet, de biztonságosabb, mint bármely más hely Gázában.

Az Egyesült Államok támogatja, hogy legyenek humanitárius szünetek Gázában, a tűzszünetet azonban ellenzi, egyebek mellett erről tárgyalt Antony Blinken Ammanban az arab országok vezetőivel.

Az amerikai külügyminiszter tárgyalópartnerei határozottan ragaszkodtak a harcok azonnali leállításához, Blinken szerint azonban egy tűzszünet csak újabb lehetőséget adna a Hamásznak, hogy megismételje, amit október 7-én tett. Az amerikai elnöktől is megkérdezték, mit gondol a humanitárius szünetek végrehajtásáról a Gázai övezetben.

Joe Biden éppen egy templomból távozott, és válaszként feltartotta a hüvelykujját. Izrael szintén azért utasítja el a tűzszünetet, mert attól tart, hogy azt a Hamász kihasználná, ugyanakkor izraeli vezetők már utaltak arra, hogy nem zárják ki a tűzszünet lehetőségét abban az esetben, ha ez az izraeli túszok szabadon engedésével párosulna.

Forrás: MTI/Euronews


november 5, 2023