• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9720 RON
  • USD4.5778 RON
  • GBP5.9484 RON
  • HUF1.2384 RON
Fotó: MTI

Erdély-szerte trianoni megemlékezéseket tartanak

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.

Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban gyűlnek össze

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Sepsiszéki Székely Tanács idén is Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban a volt országzászló helyénél emlékezik a trianoni diktátum 99. évfordulóján.

Az eseményre ma délután fél hatkor kerül sor, tájékoztatott Gazda Zoltán. A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke szerint a Magyar Összefogás Napi megemlékezésen beszédet mond az RMDSZ képviseletében Benkő Erika parlamenti képviselő, az MPP képviseletében Nagy Gábor a párt sepsiszentgyörgyi elnöke, és az EMNP képviseletében Tatár Imola, illetve külön meghívottként Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Énekel Mátis Adrienn, verset mond Tomsa Johanna. Gazda Zoltán rámutatott, hogy az alkalom kapcsán a Székely Nemzeti Tanács aláírást gyűjt a nemzeti régiókért törvénykezdeményezéséért, melyre egy millió aláírást kell egy év alatt 7 EU-s országból összegyűjtenie. Az aláírási standok a Gróf Mikó Imre szobor előtt lesznek 12-19 óra között.

Székelyudvarhelyen a Millenium emlékműnél tartják a megemlékezést

A trianoni megemlékezést hagyomány szerint az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Székely Nemzeti Tanáccsal közösen szervezi. Ma 16.30-tól a város központjában, a Millennium szoborhoz várják az érdeklődőket. A megemlékezés a Balázs Ferenc Vegyeskar közreműködésével zajlik, ünnepi beszédek és szavalatok hangzanak el, majd megkoszorúzzák a szobrot.

Az Összetartozás Napjára időzítették a TUDÁSZ elnevezésű, középiskolásoknak szóló műveltségi vetélkedőt is, amelynek a mai immár a 33-dik kiadása, és amely Erdélyország az én hazám – Udvarhely az én városom címmel zajlik. A rendhagyó, három tagú középiskolás csapatok megmérettetéséről szóló műveltségi vetélkedő 17:00 órakor kezdődik a Stúdió moziban. Az érdekes próbákon első három helyezést elnyert csapat azt a jogot is megszerzi, hogy részt vegyen a következő, megyei szintű Tudászon.

Marosvásárhelyen egyszerre kondulnak meg a harangok

Egyszerre kondul meg a harang ma fél ötkor Marosvásárhely történelmi magyar egyházainak templomában, ez emlékeztet ugyanis a trianoni döntés időpontjára, és hangsúlyozza az összetartozást – mondta Cseh Gábortól, a szervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke.

A háromperces harangszó után a marosvásárhelyi Bolyai téri Unitárius Egyházközség templomkertjébe hívják az emlékezni vágyókat, ahol rövid énekes, verses műsorral készülnek a szervezők.

Gyergyószentmiklós is megemlékezik

A Magyar Állami Népi Együttes előadásával, a Magyar Virtussal emlékezik meg Gyergyószentmiklós a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról, és egyben a Nemzeti Összetartozás Napjáról.

Az előadás 19 órakor kezdődik a művelődési ház színpadán. A korábbi években a városi temetőben zajlottak a megemlékezések, általában nagyon kevés érdeklődő jelenlétében, de most az a szándék, hogy közelebb hozzák az emberekhez az eseményt.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Székelyhon



június 4, 2019