• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9731 RON
  • USD4.5973 RON
  • GBP5.9669 RON
  • HUF1.2412 RON
Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Erdély-szerte fejet hajtanak ma az 56-os hősök előtt

Marosvásárhelyen is fáklyás felvonulással emlékeznek.

Megemlékezést szervez az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete október 23-án az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére. Az ünnepi műsor 18 órakor kezdődik a Keresztelő Szent János Plébánia udvarán, majd fáklyás felvonulás lesz a Vártemplom kertjében található ’56-osok kopjafához, ahol ezt követően ünnepi beszédek, megemlékezések lesznek.

Csíkszeredában is fejet hajtanak a hősök előtt.

Csíkszeredában délután fél 6-kor kezdődik a megemlékezés koszorúzással a Kalász negyedi temető előtti ‘56-os kopjafánál, majd fáklyás menet lesz az 1956 térre, a köztéri ünnepség 18 órakor kezdődik, ahol beszédet mond Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, miniszterelnökséget vezető miniszter, Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke valamint Korodi Attila a város polgármestere.

Ma az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján Háromszék-szerte ünnepi megemlékezéseket tartanak.

Sepsiszentgyörgyön a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházában péntekig 10–16 óráig ingyenes tárlatvezetést tartanak diákcsoportok számára. Ma az ünnepi megemlékezés a sepsiszentgyörgyi emlékhelyek megkoszorúzásával kezdődik. Ezt követően este 6 órától a Kónya Ádám Művelődési ház udvarán, az ’56-os emlékparkban mond beszédet Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, Fodor Tamás, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja, valamint Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége Kovászna megyei elnöke. Közreműködik a Cantus Firmus Vegyes Kar és a Magyar Férfidalárda, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, szavalnak Fazakas Bálint és Hatos Katalin drámatagozatos diák, áldást mond Péterfi Ágnes unitárius lelkész. A koszorúzás után fáklyás felvonulás lesz az Erzsébet parkba, a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére felállított emlékműhöz, ahol fellép a Pro Musica Kamarakórus, majd Takó István római katolikus plébános mond áldást.

A korábbi évekhez hasonlóan, a kolozsvári magyar történelmi egyházak, intézmények, civil- és ifjúsági szervezetek közös összefogással több programpontból álló megemlékezést szervez a szabadságharc hőseinek tiszteletére.

Délután fél öttől ökumenikus istentiszteletre kerül sor a belvárosi unitárius templomban, amelyet 18 órakor ünnepi megemlékezés követ a sétatéri ’56-os emlékműnél. A megemlékezést követően, 19 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban ünnepi hangversenyre kerül sor a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, melyet Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szervez. Az előadást követően kerül sor a Mátyás király szülőházától induló fáklyás felvonulásra.

Megemlékezés lesz ma Négyfaluban is.

A Négyfalusi RMDSZ szervezésében az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából ma délután 5 órától megemlékezés lesz a hétfalusi hősök emlékére állított kopjafánál – az Alszegi Evangélikus-Lutheránus lelkészi hivatal előtt, a Petõfi-szobor mellett. A koszorúzás után várnak mindenkit a Hosszúfalu-Alszegi Evangélikus Lutheránus Egyházközség gyülekezeti termébe, ahol Veres Emese-Gyöngyvér beszél azokról, akiknek neve a kopjafán található.



október 22, 2024