• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Következő műsor

09:30 DALMA KÉRDEZ

Hallgasd Nézd
Most Adásban

LACHOBAHT - A ROMA KÖZÖSSÉG MŰSORA

Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Elsejétől várhatóan kinyitnak a színházak és az éttermek belső terei

Szeptember 1-jétől valószínűleg ismét kinyitnak a színházak, a mozik, valamint az éttermek belső terei, a megfelelő óvintézkedések mellett – nyilatkozta tegnap Klaus Iohannis államfő.

Mint fogalmazott, a nyitás természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett lehetséges, azaz üresen kell hagyni néhány ülőhelyet a nézők között, mindenkinek maszkot kell viselnie. A szabályokat a szakértők állítják fel. Hozzátette, fontos hogy ott, ahol a körülmények megengedik, újrakezdődjön a kulturális tevékenység.

A döntést mai ülésén hozza meg az Országos Készenléti Bizottság munkáját segítő technikai-tudományos tanács az éttermek belső tereinek megnyitásáról – nyilatkozta tegnap a Romániai Szállodák és Éttermek Munkáltatói Szervezetének főtitkára, Dragoş Petrescu.

A Ludovic Orban miniszterelnökkel folytatott egyeztetést követően Petrescu azt mondta, a technikai-tudományos testület ma határoz majd arról, hogy szeptember 1-jétől ismét kinyithatnak az éttermek belső terei, de szigorú védelmi intézkedések betartásával. A döntés minden étteremre vonatkozik majd, azokban a régiókban azonban, ahol nő a megfertőződések száma, a járványhelyzet alakulásának függvényében korlátozhatják ezek működését – magyarázta. A vendéglátóipar képviselői szerint 400 ezer alkalmazott állása forog veszélyben, ezért nem lehet tovább halasztani az éttermek beltereinek megnyitását.

A kulturális miniszter felvázolta a három lehetséges forgatókönyvet, amely által a színházakba visszatérhetnek a nézők.

Bogdan Gheorghiu elmondta egy optimista forgatókönyv szerint száz százalékban is megtöltenék a nézőteret, de egy közepes fertőzöttségi ráta mellett a nézőtér 66 százalékát lehetne megtölteni, természetesen a szabályok betartásával, így például a családok mivel egy háztartásból vannak, ülhetnek közvetlenül egymás mellett. A harmadik forgatókönyv szerint, ott ahol gócpont alakul ki, természetesen nem nyitnak ki a színházak. Példaként említette Bukarestet, amely egy közepes fertőzöttségi szintű város, így ott a tervek szerint 66 százalékát tölthetik meg a nézőtérnek.

A kultúrával foglalkozó egyre több ismert ember szólalt fel az utóbbi időben azért, hogy a színészek visszatérhessenek a színpadra, a közönség pedig a teátrumokba.

Constantin Chiriac a nagyszebeni Radu Stanca Színház igazgatója elmondta, hogy lehetséges alkalmazni az egészségvédelmi szabályokat. Ha már a bevásárló központokba és a játéktermekbe annyi ideje be lehet engedni az embereket, elképzelhetetlennek tartja, hogy zárva legyenek a színházak. Mindannyiunk érdeke, hogy megvédjük a közönség és a színművészek egészségét, de nem lehet megfosztani az érzelmektől az emberiséget – fogalmazott az igazgató.

Forrás: Agerpres/Digi24


augusztus 27, 2020