• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

FRISSÍTVE: Elnapolták a bizalmatlansági indítvány vitáját

Meghatározatlan ideig elnapolták a Florin Cîțu vezette kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és a szavazást. A parlament egyesített házbizottsága ma úgy döntött: az indítvány napirendre tűzésével megvárják, hogy az alkotmánybíróság állást foglaljon az előterjesztés szabályosságát illetően.

Az alkotmányossági panaszt a kormány emelte a parlament ellen arra hivatkozva, hogy az USR-PLUS szövetség szabálytalanul terjesztett be – az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen – bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen. Az alkotmánybíróság várhatóan jövő héten tűzi ki a panasz elbírálásának időpontját. Az indítványt ma ismertetik a parlamentben.

Mélységesen alkotmányellenesnek tartja Ludovic Orban, a képviselőház elnöke a bizalmatlanság indítványról szóló parlamenti szavazás elhalasztását.

Az ülés utáni sajtónyilatkozatában a képviselőház elnöke elmondta, hogy a házbizottság a kormány és parlamenti közötti, alkotmányos jellegű konfliktusra alapozta a döntését. A politikus emlékeztetett arra, hogy amikor a Szociáldemokrata Párt tavaly augusztusban bizalmatlansági indítványt nyújtott be az általa vezetett kormány ellen, jómaga is egy alkotmányos jellegű konfliktusra hivatkozva támadta meg ezt a kezdeményezést az alkotmánybíróságon. A taláros testület azonban megállapította, hogy megalapozatlan a kifogása, és a parlament végül szavazott a bizalmatlansági indítványról.

Anca Dragu szenátusi elnök szerint az alkotmány egyetlen cikkelye sem támasztja alá a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájának elhalasztását a parlament és kormány közötti jogi konfliktusról szóló alkotmánybírósági döntésig.

A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazásra bocsátását az RMDSZ-es törvényhozók javaslatára halasztották el. Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető közölte, a házbizottságok ma reggeli, összevont ülésének egyik napirendi pontja volt a bizalmatlansági indítvány vitájának parlamenti napirendre tűzése, de mivel az indítvány törvényességével kapcsolatban a kormány az alkotmánybírósághoz fordult, az RMDSZ-es törvényhozók javasolták, hogy a megvitatását halasszák el az alkotmánybírósági döntés közzétételéig. A javaslatot a házbizottságok el is fogadták – számolt be Csoma Botond.

Anca Dragu USR-PLUS-os politikus beszámolója szerint a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt törvényhozói is megjelentek a házbizottságok összevont ülésén, de a trükközések folytatódtak, emiatt halasztották el a bizalmatlansági indítvány vitájának parlamenti napirendre tűzését. ’’Semmi értelme nincs az alkotmánybíróság döntésére várni, az alkotmány egyetlen cikkelye sem indokolja ezt’’ – hangsúlyozta Anca Dragu.

A Szociáldemokrata Párt szenátusi frakcióvezetője szerint az indokolja a bizalmatlansági indítvány vitájának elhalasztását a kormány és a parlament közötti jogi konfliktusról szóló alkotmánybírósági döntésig, hogy az alkotmánybíróság a román állam legfelsőbb intézménye.

Lucian Romaşcanu elmondta, az ellenzéki párt célja a kormány mielőbbi megbuktatása, és cáfolta, hogy a parlament összevont házbizottságainak mai ülésén pártjának képviselői a Nemzeti Liberális Párt politikusaival együtt döntöttek volna a bizalmatlansági indítvány vitájának és szavazásra bocsátásának elnapolásáról. A frakcióvezető közölte: a politikai alakulat az ülésen megszavazta, hogy ma a parlament plénuma előtt olvassák fel a bizalmatlansági indítvány szövegét.

Forrás: MTI/Agerpres


szeptember 9, 2021