• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9756 RON
  • USD4.4451 RON
  • GBP5.9563 RON
  • HUF1.2512 RON
Fotó: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem - Stúdió Színház

Elkezdődött a tanév a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

Elkezdődött a 77. tanév a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahol a nyári szünet alatt több infrastrukturális fejlesztés is megvalósult, így a diákoknak több lehetőséget kínál az egyetem a tanulás mellett arra, hogy jól érezzék magukat, még vidámabbak és célirányosabbak legyenek, vélekedett dr. Kós Anna, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem dékánja, aki arról is beszámolt, hogy minden helyet sikerült feltölteni a cikluskezdő osztályokban.

Az egyetemi oktatás egyik kiemelkedő szépsége az, hogy nemcsak a diákok, hanem az oktatók is tanulnak. Ebben a folyamatban kell megtalálni az egyensúlyt, fel kell hívni a hallgatók figyelmét egy-egy szakterültre, különösen azokra, amelyek iránt érdeklődnek és az oktatóknak törekedniük kell arra, hogy ne a saját meglátásaikat, ötleteiket erőltessék rá a diákokra, nyomatékosította drd. Szigeti Szenner Szilárd, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója a tanévnyitó ünnepségen.

A kultúra képes párbeszédet teremtetni nemzetek között, ugyanakkor arra is rávilágít, hogy mi az, ami nem működik megfelelőan a társadalomban, ezért is van rá hatalmas szükség, emelte ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanévnyitóján. A politikus arra is kitért, hogy a művészeti képzésben résztvevő egyetemistáknak biztosítani kell a munkalehetőséget, ahova mehetnek a tanulmányiak befejezése után, ezért is káros a kisebb kulturális intézmények összevonása megszüntetése.

Az egyetemen az olykor zsúfolt órarend mellett a diákok számára cél a szocializálódás és a bulizás is, ugyanis a felsőoktatási intézményekben eltöltött évek erről is kell szóljanak, vélekedett Török Tina, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves hallgatója, aki ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az egyetemi képzés segít neki rávilágítani arra, hogy melyik az az út, amelyik számára vonzó, az idei tanévben pedig még inkább erre fogja helyezni a hangsúlyt.

Az utolsó tanévüket elkezdő diákok gondolatai között már egyre nagyobb teret kap a záróvizsga és a szakdolgozat megírása. Sokan már gondolkodnak a témán és minél hamarabb neki szeretnének látni a munkának azért, hogy ne az utolsó pillanatokban következzen be a kapkodás. Ezzel egyidőben pedig a tovább tanulás és a munkába állás gondolata is foglalkoztatja őket, valamint természetesen az utolsó alapképzéses évüket is ki szeretnék használni. Kedves Dáviddal, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Audivizuális Kommunikáció, Forgatókönyv- és Reklámírás, Média szakos harmadéves hallgatójával beszélgettünk a tanévnyitón.

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd


október 2, 2023