• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON

Elbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány

200 szavazatot kapott a bizalmatlansági indítvány, heten ellene szavaztak, 3-an pedig tartózkodtak, így a jelenlegi kormány hivatalban marad.

A kormánykoalíció megbuktatásához 233 szavazatra lett volna szükség a megszerezhető 465-ből. Végül 359-en vettek részt a vitán, de a kormánypártiak többsége nem szavazott. A Nemzeti Liberális Párt indítványát támogatta a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Pártja, a Pro Románia egyes tagjai és az RMDSZ is, emellett számíthattak a nem magyar kisebbségek alkotta frakció néhány képviselőjére.

Hajszálon múlott, hogy nem történt egy az 1990-es marosvásárhelyi fekete márciushoz hasonló román–magyar konfliktus június 6-án az úzvölgyi katonatemetőben –jelentette ki a kormány elleni bizalmatlansági indítvány mai vitájában Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Hangsúlyozta, az RMDSZ által időben jelzett, a dormánfalvi önkormányzat által elkövetett törvénytelenségekre, csak az építkezési felügyelőség reagált kellő határozottsággal, a többi állami intézmény szemet hunyt a szabálytalanságok felett. Mint fogalmazott, a június 6-án történtekért a belügyminisztérium, a csendőrség, valamint Hargita és Bákó megye prefektusa a felelős, mert hagyták elszabadulni az indulatokat. Az RMDSZ-es honatya szerint egy valódi demokráciában a többség védelmezi a kisebbségeket, nem pedig a kisebbségeknek kell megvédeniük magukat a többséggel szemben.

Az RMDSZ megszavazta a bizalmatlansági indítványt

A június 6-i események miatt megszavazta a bizalmatlansági indítványt az RMDSZ- áll a szövetség által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Az elmúlt időszakban a jelenlegi kormány intézkedéseinek hiánya olyan etnikai feszültségekhez vezetett, amelyek az 1990-ben zajló marosvásárhelyi eseményekre emlékeztettek – jelentette ki ma Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A politikus parlamenti beszédében kiemelte: június 6.-ika a romániai demokrácia fekete napja, az a nap, amikor bebizonyosodott, hogy a kormány, illetve az alárendeltségében levő intézmények nem vették komolyan és nem előzték meg a konfliktust, holott mindannyian tisztában voltak és vannak a törvénytelenségek sorozatával.

Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy az ország törvényeit csak bizonyos állampolgárokkal szemben alkalmazzák, mint ahogyan az is, hogy kettős mércével illetik a kisebbségeket az országban. Hozzátette, hogy az RMDSZ nem érti, hogy a védelmi minisztérium miért csak az elmúlt héten jelentette be, hogy összehívja Magyarország és Románia illetékes bizottságait ez ügyben, holott a törvények és a két ország között megkötött katonai temetőkre vonatkozó megállapodás tisztán és világosan meghatározza, hogy bármilyen módosítást eszközöl valamelyik ország egy haditemetőnek nyilvánított területen, az nem történhet a másik fél beleegyezése nélkül.

A kormányfő szerint az úzvölgyi eseményeket választási érdekek szították

Az úzvölgyi katonai temető helyzetének politikai oldalról történő megközelítése csak ‘táplálja a konfliktust’ és gyűlöletet szít- jelentette ki ma a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő szerint az úzvölgyi eseményeket választási érdekek szították. Mint mondta, elutasítja a szélsőséges megnyilvánulások minden formáját, bármilyen radikális akciót, minden etnikai alapú erőszakos cselekedetet. Hozzátette, a kormány azt tervezi, hogy a védelmi minisztérium kezelésébe helyezi a temetőt. Hangsúlyozta az erről szóló határozatot a magyar féllel való párbeszédet követően hozzák meg, akikkel június 24-e és 28-a között tartanak munkaülést. Viorica Dăncilă ugyanakkor “kategorikusan” elutasította azt a feltevést, miszerint az úzvölgyi eseményeket a kormány által ellenőrzött intézmények rendezték volna meg.

 Viorica Dăncilă:Nem kezelték kellő komolysággal a bizalmatlansági indítványt

Nem kezelték kellő komolysággal a bizalmatlansági indítványt, mint eszközt – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök, miután a parlamenti szavazáson elbukott az ellene és kormánya ellen benyújtott indítvány.

Mint fogalmazott, egy ilyen indítvány benyújtásakor, ki kell állni egy programmal, egy projekttel, amit be kell mutatni az ország állampolgárainak. Ebben az indítványban felületességet, sértegetéseket lehetett látni – tette hozzá a kormányfő. Viorica Dăncilă úgy nyilatkozott, tisztában van azzal, hogy az ellenzéknek joga van élni a bizalmatlansági indítvány eszközével, de amikor ezt teszi, elsősorban arról kell meggyőznie kollégáit, hogy a beadvány tartalma valós helyzetet tükröz. Arra a kérdésre, hogy ez az eredmény megerősíti-e pozícióját a Szociáldemokrata Párton belül, a kormányfő azt válaszolta, hogy megerősíti a pártkollégáiba és koalíciós kollégáiba vetett hitét.

Forrás: Agerpres


június 18, 2019